Μαθήματα κινεζικών στα Πρότυπα Γυμνάσια από τη νέα χρονιά

Συγκεντρώση από τους γονείς του 29ου δημοτικού σχολείου στο Περιστέρι την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014. Οι γονείς προχώρησαν σε διήμερη αποχή και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην είσοδο του σχολείου.
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Συγκεντρώση από τους γονείς του 29ου δημοτικού σχολείου στο Περιστέρι την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014. Οι γονείς προχώρησαν σε διήμερη αποχή και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην είσοδο του σχολείου. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Τμήματα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας σε 9 Πρότυπα Πειραματική Γυμνάσια από τη νέα χρονιά

Τα κινεζικά θα διδάσκονται στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια από την επόμενη σχολική χρονιά. Μετά τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου με την εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Κομφούκιος κ. Yang Xiuquin, ανακοινώθηκε ότι το Ινστιτούτο θα διαθέσει 21 εθελοντές εκπαιδευτικούς από την Κίνα, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Ελλάδα ώς τον Οκτώβριο και θα στελεχώσουν τμήματα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας σε 9 Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια.

Τα μαθήματα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο και θα διεξάγονται δύο ώρες την εβδομάδα. «Θεωρούμε ότι η εισαγωγή της κινεζικής γλώσσας εκτός σχολικού ωραρίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών και συμβάλλει στη μόρφωση των παιδιών, ενισχύοντας τον θεσμό των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Δερμεντζόπουλος.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε το εκπαιδευτικό προσωπικό για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. Είμαστε ικανοποιημένοι από την αυξανόμενη ζήτηση στην Ελλάδα για την εκμάθηση των κινεζικών και ευχαριστούμε το υπουργείο Παιδείας για τη στήριξή του», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Yang Xiuquin.

Την ίδια στιγμή, την άρση των περιορισμών για την πρόσβαση των φοιτητών με ειδικές ανάγκες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητεί από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Με αφορμή την άρνηση του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ να εγγράψει τον τυφλό μαθητή Αργύρη Κουμτζή που πέτυχε στο τμήμα, ο κ. Λοβέρδος έστειλε χθες επιστολή στις ηγεσίες των πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην οποία ζητεί «να φροντίσετε να αρθούν οποιεσδήποτε διατάξεις που υπάρχουν σε εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τμημάτων και σχολών ή απορρέουν από συγκεκριμένες αποφάσεις οργάνων, οι οποίες παραβιάζουν την αρχή της ισότητας στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία παρέχεται από την ελληνική πολιτεία».

Ο Αργύρης Κουμτζής δεν έγινε δεκτός στο τμήμα του ΑΠΘ διότι, με βάση τον εσωτερικό κανονισμό της, η σχολή Φυσικών Επιστημών δεν δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή προβλήματα όρασης, με το επιχείρημα ότι το 30% των μαθημάτων είναι εργαστηριακά στα οποία κρίνεται απαραίτητη η όραση. Ομως, άλλες σχολές του ίδιου αντικειμένου δέχονται αντίστοιχες περιπτώσεις φοιτητών.

Τελικά ο τυφλός μαθητής θα σπουδάσει στο τμήμα της αρεσκείας του αφού το υπ. Παιδείας δεσμεύθηκε ότι θα καλύψει τα έξοδα για πρόσληψη ειδικού επιστήμονα-συνοδού που θα βοηθά τον νέο να παρακολουθεί τα εργαστηριακά μαθήματα.

Πηγή: Καθημερινή

SHARE:

24Media Network