Μετά τον αγιασμό γονείς, μαθητές και καθηγητές κλείνουν το 1ο και 2ο ΓΕΛ Πετρούπολης

Στιγμιότυπο από Γενικό Λύκειο, Αρχείο
Στιγμιότυπο από Γενικό Λύκειο, Αρχείο EUROKINISSI

Η συστέγαση δύο ΓΕΛ και η καθιέρωση διπλοβάρδιας στα σχολεία ξεσήκωσε την τοπική κοινωνία της Πετρούπολης.

Αναστάτωση επικρατεί στα σχολεία της Πετρούπολης. Συγκεκριμένα γονείς, καθηγητές και μαθητές θα κλείσουν τα σχολεία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του διευθυντή της β/θμιας εκπαίδευσης κ. Αλεξόπουλου, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, που αφορά στη συστέγαση του 1ου και του 2ου ΓΕΛ Πετρούπολης και θα λειτουργήσει με διπλοβάρδιες, πρωί-απόγευμα.

Η απόφαση πάρθηκε για να δώσει λύση στο πρόβλημα του 2ου ΓΕΛ που υπέστη ζημιές από τον σεισμό του Ιουλίου και δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι να αποκατασταθούν.

ADVERTISING

Οι γονείς της Πετρούπολης, όπως αναφέρουν στο κείμενο που έστειλαν στο alfavita.gr, αντιστέκονται στην ισοπέδωση της ζωής των παιδιών τους και ζητάνε λύση που θα προβλέπει πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία, άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών του 2ου ΓΕΛ και γνωστοποίηση του χρονοδιαγράμματος που απαιτείται για κάτι τέτοιο και άμεση εξεύρεση οικίσκων που θα τοποθετηθούν σε χώρο που ενδείκνυται για να φιλοξενηθούν οι μαθητές.

Ακολουθούν τα κείμενα των γονέων της περιοχής.

Η θέση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων σχετικά με τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων του Δήμου Πετρούπολης:

"Μετά την ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3/9, και τις διαδοχικές συσκέψεις που είχαμε με τη Δημοτική Αρχή, τους Συλλόγους Γονέων και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σχετικά με τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στις κτιριακές σχολικές υποδομές μετά τον πρόσφατο σεισμό του Ιουλίου πιστεύουμε τα εξής:

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της Ένωσης, καθώς τα περισσότερα σχολικά κτίρια είναι παλιάς κατασκευής, και δικαιώθηκε η συνεχής εδώ και χρόνια απαίτηση, που άλλωστε αποτελεί διαρκές αίτημα της Ομοσπονδίας Γονέων, για τον προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων και τη συντήρηση των κτιρίων. Αίτημα που απευθύνονταν διαρκώς και στα αρμόδια υπουργεία και στις δημοτικές αρχές.

Επίσης η ελλιπής χρηματοδότηση, εκτός της πλημελούς συντήρησης και της ανυπαρξίας πυροπροστασίας, θέματα που δημιουργούν τεράστια ζητήματα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, έχει σαν αποτέλεσμα την «αδυναμία» των αρμοδίων να κατασκευάσουν νέες κτιριακές υποδομές στην πόλη, ενώ είναι ΑΜΕΣΑ απαραίτητες.

Τέλος η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μαθητών (25-27 μαθητές), στην πλειοψηφία των τμημάτων των σχολείων του Δήμου Πετρούπολης, καθιστά ανεφάρμοστο οποιοδήποτε πιθανό σενάριο αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Με αυτά τα δεδομένα και μετά την απόφαση του Δήμου και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να μην λειτουργήσει στο κτίριό του το 2ο Γενικό Λύκειο (μετά τον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών δηλ. της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και κλιμακίου της ΚΤΥΠ), ζητάμε τα παρακάτω:

Α. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε όλες οι σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (ασφαλή κτίρια, χώροι υγιεινής, προαύλιο)

Β. Να μην εγκριθεί καμία μεταγραφή που θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση του 2ου Γελ Πετρούπολης

Γ. Να επιταχυνθούν οι εργασίες μελέτης και επισκευής του κτιρίου του 2ου ΓΕΛ, με διαδιακασίες έκτακτης ανάγκης και εξασφάλισης άμεσης και επαρκούς χρηματοδότησης

Δ. Η όποια βραχυπρόθεσμη λύση επιλεγεί, να εξασφαλίζει την ενιαία λειτουργία του σχολείου δημιουργώντας τα λιγότερα προβλήματα στους μαθητές, από τις λύσεις ανάγκης, αλλά κυρίως να έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και επιστροφής στην «κανονικότητα» από τη συνέργεια υπουργείου και δήμου

Στ. Όπου απαιτείται, να προβλεφθούν ανάλογες παρεμβάσεις (πχ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), ενώ για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων προσαρμογής θεωρούμε απαραίτητη και την εξειδικευμένη υποστήριξη των μαθητών (πχ. ψυχολόγοι)

Τέλος καλούμε όλους, στο σύντομο χρόνο που απέμεινε ως την έναρξη της σχολικής χρονιάς –γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος – να επιδιωχθεί κάθε δυνατή συναίνεση, κατανόηση και συνεργατική αλληλεγγύη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι κάτωθι γονείς των μαθητών των σχολείων της Πετρούπολης επιζητώντας λύση στο πρόβλημα συστέγασης 1ου-2ου ΓΕΛ Πετρούπολης, που προέκυψε μετά την απόφαση του διευθυντή της β/θμιας εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας κ. Αλεξόπουλου με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και διαφωνώντας με τις διπλοβάρδιες πρωί-απόγευμα, διεκδικώντας πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία της πόλης, αποφασίζουμε να κλείσουμε τα σχολεία την Τετάρτη 11-9-2019 επ’ αόριστον έως ότου συναντηθεί μαζί μας και δώσει λύση η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Για τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων της πόλης μας

Μετά την ανοιχτή σύσκεψη της Ένωσης Γονέων στα 3ο – 6ο δημοτικά σχολεία στις 9/9/2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης προχώρησε στα εξής:

Ζητήσαμε τη σύγκλιση έκτακτου – ειδικού Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία των σχολείων, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου.

Η δέσμευση του Δημάρχου ήταν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συγκληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες (και σίγουρα ως την Παρασκευή)

Ζητήσαμε άμεση δέσμευση για χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της πρωινής λειτουργίας όλων των σχολείων

Η απάντηση του Δήμου για χρησιμοποίηση λυόμενων αιθουσών ορίστηκε σε χρονικό ορίζοντα 3 μηνών

Τέλος, ζητήσαμε για λόγους έκτακτης ανάγκης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μελέτης και αποκατάστασης των σημαντικών ζημιών που έχει υποστεί το κτίριο του 2ου Λυκείου

Μετά από αυτά προτείνουμε:

Οι Σύλλογοι Γονέων να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, ώστε το θέμα των σχολικών κτιρίων να γίνει υπόθεση όλων μας

Να είναι όλοι οι σύλλογοι σε εγρήγορση και συνεχή επικοινωνία ώστε να έχουμε μαζική παρουσία όταν πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο (θα υπάρξει ενημέρωση) και

Να σχεδιάσουμε δράσεις με τη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών

Το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση δεν το διαπραγματευόμαστε!

Η ευθύνη για τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων της Πετρούπολης βαραίνουν αυτούς που αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να υπάρξει λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ALFAVITA

Κλιματική αλλαγή: Η Ρωσία... απέκτησε πέντε νησιά

Το «Τερατώδες Πείραμα» σε παιδιά με τραυλισμό στην Αϊόβα

Η ιστορία του τραγουδιού Bella ciao

SHARE:

24Media Network