Πανελλήνιες 2018: "Αυλαία" για τα Ενιαία Λύκεια με Νεοελληνική Γλώσσα

Μαθητές στο 46ο Λύκειο Αθηνών στα Εξάρχεια στην έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Μαθητές στο 46ο Λύκειο Αθηνών στα Εξάρχεια στην έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων EUROKINISSI

Μετά τα κείμενα των Κωστή Παπαγιώργη και Γιουβάλ Νόα Χαράρι για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, σειρά παίρνουν τα Ενιαία Λύκεια στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τις Πανελλήνιες 2018. Μείνετε συντονισμένοι στο News24/7 για τα θέματα και τις απαντήσεις σε όλα τα μαθήματα, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια "ΣΤΟΧΟΣ και "ΘΕΣΜΟΣ"

Στη Νέα Ελληνική Γλώσσα διαγωνίζονται σήμερα περίπου 87.000 υποψήφιοι των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα Ημερήσια και Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια που εγκαινίασαν χτες Πέμπτη, τη φετινή εξεταστική περίοδο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι φετινές Πανελλήνιες εκθρονίστηκαν από τον μήνα Μάιο που αποτελούσε παραδοσιακά τον μήνα των εξετάσεων, ενώ για δεύτερη χρονιά προηγήθηκαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, αλλά και οι Πανελλήνιες στα Επαγγελματικά Λύκεια, έναντι των ΓΕΛ.

Για περίπου 15 ημέρες τα σχολεία, αλλά και το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργούν σε ρυθμούς Πανελληνίων, με συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΕΘ, από τις 7-6-2018 έως και 30-6-2018, ημερομηνίες δηλαδή διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτίριο του υπουργείου θα πραγματοποιείται από τις 12:00 το μεσημέρι έως και τις 14:00μ.μ. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από την πτέρυγα Δ’ του ισογείου και η αποχώρηση υπαλλήλων ή επισκεπτών πριν τις 12 το μεσημέρι.

ADVERTISING

Μείνετε συντονισμένοι στο News24/7 για τα θέματα και τις απαντήσεις σε όλα τα μαθήματα, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΣΤΟΧΟΣ» και «ΘΕΣΜΟΣ».

Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι 74.692, περισσότερες κατά 3.966 σε σχέση με το 2017. Στα πανεπιστήμια, εκτός του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα.

Σε ό, τι αφορά τα ΤΕΙ, εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που πλέον δεν υπάρχουν, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα.

Φέτος, οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, δηλαδή μειωμένα κατά ένα σε σχέση με πέρυσι.

Από τις 461 σχολές και τμήματα του μηχανογραφικού, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 135  υπάγονται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, τα 247 στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, τα 133 στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και τα 172 στο 4ο Πεδίο.

Γαβρόγλου: Ο μηχανισμός μας είναι πανέτοιμος

Το υπουργείο ενημέρωσε ότι «ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος, τα εξεταστικά κέντρα της χώρας (858 για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ) έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες και, όπως κάθε χρονιά, το υπουργείο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων».

«Εύχομαι να επιτύχετε σε όσα θα ξεδιπλωθούν στις ζωές σας όταν ο κύκλος αυτής της δοκιμασίας κλείσει. Δηλαδή, στον προσωπικό αγώνα που θα δώσετε μέσα από τις σπουδές και μέσα από τους πολύμορφους τρόπους κατάκτησης της γνώσης και της εργασίας, όποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της δοκιμασίας», ευχήθηκε σε προσωπικό του μήνυμα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου και ενθάρρυνε τους μαθητές να διεκδικήσουν το αύριο και να ανοίξουν τους δικούς τους δρόμους.«Εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ποιος δρόμος σας ταιριάζει. Κι εμείς, αρωγοί των προσπαθειών σας, σας εμπιστευόμαστε. Οι ευχές μου για καλή επιτυχία θα ήθελα να συνοδεύουν τις προσδοκίες που ο κάθε υποψήφιος έχει από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ευχήθηκε μάλιστα καλή δύναμη σε εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους του υπουργείου, για την ομαλότερη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους υποψηφίους

Η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή αλλά αντικείμενα, έκτος από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός-αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων.

Αν ο υποψήφιος φέρει στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή κινητό ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο αλλού εξεταζόμενου ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό του μηδενίζεται.

Εξάλλου, όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου για σοβαρούς λόγους, θα μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, εξεταζόμενοι στο σύνολο των μαθημάτων που είχαν δηλώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πανελλήνιες 2018: Τα θέματα στη Νέα Ελληνική Γλώσσα για τα ΕΠΑΛ

Τσίπρας: Η επένδυση στην Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον του τόπου

Πανελλήνιες 2018: Πρεμιέρα για τα ΕΠΑΛ στο μάθημα της Έκθεσης

SHARE:

24Media Network