Πανεπιστήμια: Έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων – Πιθανή η εξ’ αποστάσεως εξεταστική

Διαβάζεται σε 2'
Μαζικές κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Μαζικές κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων SOOC

Έκτακτη σύνοδο θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, στον απόηχο των φοιτητικών καταλήψεων. Ερωτηματικά για τις φοιτητικές εξετάσεις.

Σε έκτακτη σύνοδο προχωρούν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων σήμερα, Δευτέρα (29/1), εν μέσω καταλήψεων κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και αβεβαιότητας για τις φοιτητικές εξετάσεις του εξαμήνου, ζητήματα θα βρεθούν και στο μικροσκόπιο της συζήτησης.

Στη σύνοδο θα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή τους και κυρίως η δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας.

Αναμένεται η εξ αποστάσεως παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος θα αναφερθεί και στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, καθώς και στη θεσμική τους απελευθέρωση από το κράτος

Οι προτάσεις αυτές φαίνεται να γίνονται αποδεκτές ήδη από κάποια πανεπιστήμια. «Η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας για την ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων στις σχολές που είναι σε εξέλιξη καταλήψεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μην χαθεί το εξάμηνο», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά, όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας.

Ο νόμος προβλέπει, ωστόσο, ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων, όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.

Σε αμηχανία η κυβέρνηση

Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία έβαλε στο στόχαστρο φοιτητές και πρυτανικές αρχές.

Την περασμένη Παρασκευή, δε, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προϊδέαζε για κατασταλτική αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απειλούσε τις πρυτανικές αρχές για την περίπτωση που δεν προχωρήσει η ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων: “Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αρνηθεί να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να λυθεί η κατάληψη, δηλαδή το να μην πάρει μέτρα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο”, είπε μεταξύ άλλων.

Αυτοψία του NEWS 24/7 στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα