Σπουδές στην Αγγλία: Τα “χρυσά” μεταπτυχιακά, τα δίδακτρα και το κόστος ζωής

Σπουδές στην Αγγλία: Τα “χρυσά” μεταπτυχιακά, τα δίδακτρα και το κόστος ζωής

Τα πτυχίο από τα βρετανικά πανεπιστήμια αποτελούν τα καλύτερα διαβατήρια για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.

Χιλιάδες Έλληνες φοιτητές επιλέγουν κάθε χρόνο να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της μεγάλης Βρετανίας , αφού η απόκτηση ενός τέτοιου πτυχίου αποτελεί πραγματική επένδυση για τους νέους. Η Βρετανία με το υψηλό ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, τη πληθώρα των προσφερόμενων προγραμμάτων, τη διεθνή αναγνώριση των πτυχίων αποτελεί τον πρώτο προορισμό των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν εκτός συνόρων. Πλέον των 10,000 Ελλήνων εγγράφονται σε προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε έτος και αποτελούν την 10η κατά σειρά μεγαλύτερη ομάδα ξένων φοιτητών στη Βρετανία. Προηγούνται πληθυσμιακά, φοιτητές που προέρχονται από τη Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι η Βρετανία παρέχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίου φήμης με τίτλους σπουδών που μπορούν να κάνουν την ειδοποιό διαφορά στο μέλλον σας. Προσελκύει περισσότερους από 600.000 διεθνείς σπουδαστές κάθε έτος σε μια πληθώρα προγραμμάτων σπουδών που ποικίλλουν από προγράμματα εκμάθησης Αγγλικής γλώσσας έως Διδακτορικά.

Τα προγράμματα σπουδών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες και απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το 38% των βραβευμένων επιστημόνων με βραβείο Νόμπελ έχουν σπουδάσει στη Βρετανία!

Για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους αυτό το ακαδημαϊκό έτος, να σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια δέχονται ακόμη αιτήσεις. Επίσης όσοι θα ξεκινήσουν τις πτυχιακές ή τις μεταπτυχιακές σπουδές τους το Σεπτέμβριο 2020 και μέχρι το πέρας του προγράμματος τους, είναι εξασφαλισμένο ότι τα δίδακτρα τους παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά των Βρετανικών συμφοιτητών τους και παράλληλα ότι έχουν πρόσβαση στη παροχή του φοιτητικού δανείου. Αλλαγές στα επίπεδα των διδάκτρων αναμένονται από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους έμπειρους εκπαιδευτικούς συμβούλους του British Council σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη www.britishcouncil.gr/contact / ή στο 210 3692333 ή και με το πανεπιστήμιο της επιλογής σας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεστε.

Πριν την αίτηση στο πρόγραμμα της επιλογής του, ο υποψήφιος πρέπει να ενημερωθεί για τα προσφερόμενα προγράμματα στο τομέα του, τους ακαδημαϊκούς όρους επιλογής, για τα δίδακτρα, άλλους τρόπους χρηματοδότησης των σπουδών του καθώς και για τις προοπτικές αναγνώρισης του τελικού τίτλου σπουδών. Το British Council και μέσω της ιστοσελίδας www.study-uk.britishcouncil.org προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες και βήμα προς βήμα καθοδήγηση προς κάθε υποψήφιο. Συνιστάται η επικοινωνία με το ίδιο το πανεπιστήμιο αν απαιτούνται επιπλέον διευκρινήσεις για την τελική απόφαση του υποψηφίου.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια αξιολογούνται για το διδακτικό αλλά και το ερευνητικό τους έργο. Οι αξιολογήσεις αυτές μπορούν να σας δώσουν μια ξεκάθαρη ένδειξη για την ποιότητα του προγράμματος της επιλογής σας. Η αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων www.rae.ac.uk είναι εξόχως βοηθητική καθώς συγκρίνει το (ερευνητικό) έργο ομοειδών προγραμμάτων (πχ. Φυσική, Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία κλπ)

Σημαντικό είναι να επιβεβαιωθεί ότι το πανεπιστήμιο στο οποίο κάνουμε την αίτηση μας είναι αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας www.gov.uk/recognised-uk-degrees για να παρέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση και να απονέμει πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών.

Σε τακτικές ημερομηνίες που θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr παρέχονται διαδικτυακές παρουσιάσεις με σκοπό να πληροφορηθούν αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι για τις πανεπιστημιακές σπουδές στη Βρετανία.

Τα συνοδευτικά εκπαιδευτικά έγγραφα της αίτησης σας μεταφράζονται στην επίσημη μεταφραστική υπηρεσία του British Council. Και αν έχετε ερωτήματα σχετικά με την ζωή και τη φοίτηση σας στη Βρετανία λόγω Covid-19, ενημερώσεις τακτικές γίνονται μέσω της ιστοσελίδας https://study-uk.britishcouncil.org/moving-uk/coronavirus

Σύμφωνα με το βρετανικό Συμβούλιο περίπου 300,000 Έλληνες είναι απόφοιτοι Βρετανικών πανεπιστημίων. Το British Council έχει θεσπίσει τον θεσμό των UK Alumni Awards (Βραβεία Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων), μια πρωτοβουλία που βραβεύει κάθε χρόνο αποφοίτους που έχουν επιστρέψει στη χώρα μας και έχουν διακριθεί στο τομέα της επιστήμης τους. www.britishcouncil.gr/study-uk/alumni-awards

Τα οφέλη των σπουδών στη Βρετανία

  • Οι Βρετανικοί τίτλοι σπουδών χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και εκτίμησης.
  • Τα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.
  • Η Βρετανία πραγματοποιεί το 5% της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας και παράγει το 14% των εργασιών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.
  • Τα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν μεγάλη ευελιξία επιλογών και επιτρέπουν στους σπουδαστές να συνδυάζουν προγράμματα σπουδών ακαδημαϊκής κατεύθυνσης με προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης.
  • Οι μέθοδοι διδασκαλίας και μελέτης που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία παρέχουν στους σπουδαστές την ελευθερία να είναι δημιουργικοί και να αναπτύσσουν ουσιαστικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση.
  • Οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να έχουν διδάσκοντες μερικούς από τους παγκοσμίως κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ειδικούς επιστήμονες, και επίσης να επωφελούνται από την ακαδημαϊκή υποστήριξη που τους προσφέρουν.
  • Τα Βρετανικά πτυχία μπορούν να προσαρμόζονται στα ατομικά ενδιαφέροντα και συχνά περιλαμβάνουν εξειδικευμένα μαθήματα.
  • Η Βρετανία είναι η χώρα προέλευσης της Αγγλικής γλώσσας και επομένως είναι ο ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων και τη βελτίωση των προοπτικών εργασίας.

Ιατρικές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία

Οι Ιατρικές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία θεωρούνται από τις καλλίτερες του κόσμου.Μετά το Brexit η διαδικασία εισαγωγής στην Ιατρική στη Μεγάλη Βρετανία είναι ευκολότερη. Τα Πανεπιστήμια για το 2020, θα συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των σπουδών των Ευρωπαίων φοιτητών.

Αιτήσεις – ημερομηνίες

Οι αιτήσεις στα Πανεπιστήμια γίνονται μέχρι 15 Οκτωβρίου. Ο υποψήφιος μπορεί να κάνει αίτηση σε 4 Πανεπιστήμια για Ιατρική Οδοντιατρική και σε 1 ακόμα για άλλη ειδικότητα. Τα Πανεπιστήμια αξιολογούν τις αιτήσεις και μετά από τον Ιανουάριο καλούν τους υποψηφίους σε συνέντευξη.

Πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας

Όλα τα Πανεπιστήμια, ζητούν βεβαίωση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας. Συνιστούμε το IELTS, επειδή είναι πιο εύκολο και τα αποτελέσματα βγαίνουν πολύ γρήγορα, ώστε αν ένας υποψήφιος δεν επιτύχει μεγάλο βαθμό, μπορεί να το ξαναδώσει αμέσως.

Τεστ Ucat

Για την Ιατρική, όλα τα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας ζητούν ο υποψήφιος να έχει δώσει το τεστ UCAT )

Συνέντευξη

Για να γίνει ένας υποψήφιος δεκτός στην Ιατρική ή Οδοντιατρική Σχολή Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας, είναι απαραίτητη η συνέντευξη, η οποία γίνεται γίνεται στο Πανεπιστήμιο ενώπιον επιτροπής καθηγητών, συνήθως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Για να καλέσουν όμως σε συνέντευξη έναν υποψήφιο πρέπει να τον έχουν επιλέξει μεταξύ άλλων υποψηφίων που έστειλαν αίτηση.

Κριτήρια εισαγωγής

  1. Απολυτήριο μεγαλύτερο από 18.5-19 , ανάλογα με το Πανεπιστήμιο.
  2. Πολλά Πανεπιστήμια εξετάζουν και το βαθμό των Πανελλαδικών.
  3. IELTS τεστ μεγαλύτερο από 7.5
  4. Ucat με score όσο το δυνατόν υψηλότερο
  5. Επιτυχία στη συνέντευξη

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται συνήθως τον Απρίλιο.

Διαμονή

Σε όλα τα Πανεπιστήμια υπάρχει για τους πρωτοετείς η δυνατότητα διαμονής σε φοιτητική εστία Το UNIVERSAL διαχειρίζεται όλη τη διαδικασία των αιτήσεων, των δικαιολογητικών, των εγγράφων, των επιστολών και προετοιμάζει με μαθήματα Skype υποψηφίους από όλη την Ελλάδα για συμμετοχή στα τεστ UCAT και BMAT

Τηλέφωνο για πληροφορίες 210 3821575

Τα τεστ UCAT και BMAT

University Clinical Aptitude Test (UCAT). Δεν είναι τεστ γνώσεων, αλλά τεστ ικανοτήτων, δηλαδή είναι ένα τεστ που ελέγχει κατά πόσον ο υποψήφιος είναι ικανός να σπουδάσει Ιατρική.

Συνολικός βαθμός κάτω από 2000 ή βαθμός χαμηλότερος από 450 σε μια από τις ενότητες που εξετάζονται , είναι πολύ χαμηλός και η αίτηση δεν εξετάζεται από τα Πανεπιστήμια. Τα περισσότερα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχουν ελάχιστο όριο στο UCAT, ούτε και έχει πρωταρχικό ρόλο στην αξιολόγηση. Το σημαντικότερο είναι η βαθμολογία του στο Σχολείο. Μερικά Πανεπιστήμια ζητούν και τη βεβαίωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Κάθε Πανεπιστήμιο έχει τη δική του αντιμετώπιση στη βαθμολογία που έχει ο υποψήφιος στο UCAT. Σε κάποια Πανεπιστήμια η συνολική βαθμολογία βγαίνει με ποσοστό βαθμολογίας από το Σχολείο και στο UCAT. π.χ. συνολική βαθμολογία του υποψηφίου: 70% Academic και 30% UCAT και το personal statement δεν βαθμολογείται. Σε άλλα Πανεπιστήμια λαμβάνεται υπ’όψιν και το personal statement και το βιογραφικό. Σε κάποια Πανεπιστήμια επιλέγονται και υποψήφιοι με όχι και τόσο υψηλή βαθμολογία στο UCAT.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα