Τα (αναπάντητα) ερωτήματα προς τη Νίκη Κεραμέως για το θέμα των προσωπικών δεδομένων

Τα (αναπάντητα) ερωτήματα προς τη Νίκη Κεραμέως για το θέμα των προσωπικών δεδομένων
H Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Τα τέσσερα ερωτήματα που έθεσε το News24/7 προς τη Νίκη Κεραμέως για το πολύ ευαίσθητο θέμα των προσωπικών δεδομένων τα οποία παραμένουν αναπάντητα.

Την Πέμπτη το News2 24/7 δημοσίευσε αναλυτικό και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ για το ζήτημα της (μη) τήρησης του νόμου περί Προσωπικών Δεδομένων από το Υπουργείο Παιδείας και την πολιτική προϊστάμενό του, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Καταγράφηκαν εκτενώς παραλείψεις όπως η έλλειψη DPO (Υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων) από το Υπουργείο την κρίσιμη περίοδο Μαρτίου-Απριλίου αλλά και η επικοινωνία που είχε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με το Υπουργείο στην οποία το Παιδείας δεν έδειξε καμία ανταπόκριση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Επίσης δημοσιεύτηκε και η επίσημη θέση της Αρχής για το θέμα, για πρώτη φορά σε ΜΜΕ.

Για λόγους δεοντολογίας απευθυνθήκαμε και στο Υπουργείο Παιδείας στο οποίο υποβάλαμε προς απάντηση τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα. Αυτά ήταν τα εξής:

1. Σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, εκπονήθηκε η από 15/05/2020, εκτίμηση αντικτύπου. Ποιο ήταν το πόρισμα και γιατί δεν ακολούθησε διαβούλευση;

2. Υπήρχε υπεύθυνος DPO στο υπουργείο την επίμαχη περίοδο; Γνωμοδότησε και αν ναι τι περιείχε η γνωμοδότησή του; Δεχθήκατε τη γνωμοδότηση αυτούσια ή αιτιολογημένα διαλέξατε άλλη οδό;

3. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έκανε αίτημα για παροχή διευκρινίσεων, το οποίο έχει παραδοθεί στο υπουργείο από 18/05. Έχετε απαντήσει σε αυτό το αίτημα και αν όχι γιατί;

4. Πώς έχει υλοποιηθεί η δωρεά της εταιρείας Cisco για την παροχή ψηφιακής πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση; Έχουν τηρηθεί οποιεσδήποτε προϋποθέσεις δημοσιότητας; Υπάρχει σύμβαση και αν ναι γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί;

Παρά το γεγονός ότι αρχικά δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει απάντηση, και μάλιστα, αναλυτική, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ως εκ τούτου δημοσιεύουμε τα ερωτήματα που απεστάλησαν στο Υπουργείο έτσι ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ζητήθηκε και η δική του άποψη για το αντικείμενο και τα ευρήματα του ρεπορτάζ.

Τα ερωτήματα ήταν συγκεκριμένα και ο στόχος ήταν οι αρμόδιοι να ξεκαθαρίσουν όλα τα σημεία καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Προφανώς, η διαφάνεια και η ενημέρωση των πολιτών για θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων τους και της καθημερινότητάς τους, δεν αφορά τους αρμοδίους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα