Τι κι αν δεν πέτυχες υψηλές βαθμολογίες; Ιδού το “έξυπνο” plan B με τμήματα και σχολές

Τι κι αν δεν πέτυχες υψηλές βαθμολογίες; Ιδού το “έξυπνο” plan B με τμήματα και σχολές
Στιγμή από την ανακοίνωση των βάσεων για τα Γενικά Λύκεια της χώρας. (EUROKINISS/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) Eurokinissi

Από ποια σχολή όταν αποφοιτάς, βρίσκεις άμεσα δουλειά; Το News24/7 παρουσιάζει τη λίστα με σχολές και τμήματα χαμηλών μορίων, αλλά υψηλών προοπτικών, με τη συμβολή του Δρ. Κ. Κότιου και της επιστημονικής ομάδας Employ. Αναλυτικά, οι ευκαιρίες στο "πλούσιο" μηχανογραφικό που ίσως δεν γνώριζες.

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 104.040 υποψήφιους μετά την ολοκλήρωση των φετινών Πανελλήνιων εξετάσεων. Οι μαθητές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογιών, αλλά και της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους δελτίου στις αρχές Ιουλίου.

Η περίοδος αυτή σηματοδοτεί την εποχή των μεθοδικών αναζητήσεων πληροφοριών, τον επανακαθορισμό των στόχων για σχολές και τμήματα, αλλά και την προσπάθεια ανεύρεσης των προοπτικών που προσφέρονται στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Ωστόσο, εκτός από τις πλέον δημοφιλείς Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικά ή Οικονομικά τμήματα, τα οποία προσελκύουν ολοένα και περισσότερους υποψηφίους, υπάρχουν και σχολές για τις οποίες δεν απαιτούνται πολλά μόρια εισαγωγής και τις οποίες δεν γνωρίζουν ιδιαίτερα οι υποψήφιοι, ωστόσο το αντικείμενο σπουδών τους προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για το μέλλον.

Το News24/7 απευθύνθηκε στον Δρ Κωνσταντίνο Κότιο και την επιστημονική του ομάδα του εκπαιδευτικού Ομίλου EMPLOY,προκειμένου να συγκεντρώσουμε και να σας παρουσιάσουμε σχολές – «διαμάντια» που κρύβονται στο μηχανογραφικό. «Οι σχολές αυτές δεν είναι και τόσο γνωστές στους υποψηφίους, αλλά οι προοπτικές των αποφοίτων είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στην μελλοντική αγορά εργασίας».

Οι σχολές με χαμηλά μόρια και υψηλές προοπτικές:

•        Το Τ.Ε.Ι. Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι και την Καστοριά, με μόρια εισαγωγής το 2017 στα περίπου 11.000, μπορεί να προσελκύσει μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στην επικοινωνία και ιδιαίτερα, στην επικοινωνία μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Το αντικείμενο σπουδών του είναι πολύ σύγχρονο και εστιάζει στις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων να επικοινωνήσουν με το κοινό τους ψηφιακά, μέσω των κοινωνικών δικτύων, προετοιμάζοντας επαγγελματίες που δύνανται να στελεχώσουν τμήματα Μάρκετινγκ, Πωλήσεων, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης επιχειρήσεων.

•        Το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης της Χίου με μόρια εισαγωγής το 2017 στα 11.000 περίπου έχει έντονο διεπιστημονικό προφίλ και ένα πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλλιεργεί γνώσεις και δεξιότητες σημαντικές για έναν επιστήμονα που συνδυάζει τον τρόπο σκέψης του μηχανικού με τις γνώσεις ενός Οικονομολόγου (μιας και εγγράφονται οι απόφοιτοι του στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας). Σύμφωνα με έρευνα του ίδιου του τμήματος, το 84% των αποφοίτων του εργάζονται ήδη (σε τομείς όπως το εμπόριο και οι μεταφορές, η βιομηχανία και οι κατασκευές και οι τραπεζικοί οργανισμοί και ασφαλιστικές εταιρίες). Το σημαντικό για το τμήμα αυτό (σύμφωνα με την σχετική έρευνα) είναι το γεγονός ότι το 71% των αποφοίτων που εργάζονται βρήκαν εργασία μέσα σε 6 μήνες από το τέλος των σπουδών τους.

•        Τα τμήματα των Τ.Ε.Ι. Αυτοματισμού στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκίδα αλλά και το Τμήμα Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Αττικής (στο οποίο συγχωνεύτηκε το πρώην Τ.Ε.Ι. Αυτοματισμού) με μόρια εισαγωγής από 9.000 έως 12.000 αποτελούν μια επιλογή, η οποία μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια πολύ δυναμική καριέρα σε σύγχρονους τομείς όπως η ρομποτική, τα αυτοματοποιημένα συστήματα και οι εφαρμογές τους (στην βιομηχανία, στην παραγωγή, στα ιατρικά μηχανήματα κ.ά.).

•        Το τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στη Χίο με μόρια εισαγωγής στα 11.500 μόρια περίπου ανοίγει διάπλατα επαγγελματικές ευκαιρίες στον χώρο της Ναυτιλίας, έναν κλάδο όπου η χώρα μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι απόφοιτοι του στελεχώνουν εδώ και χρόνια πολλά τμήματα ναυτιλιακών εταιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τα ποσοστά απορρόφησης τους είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ένα σημαντικό στοιχείο για το τμήμα αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει το δικαίωμα μετεγγραφής από το τμήμα της Χίου στο αντίστοιχο τμήμα του Πειραιά (μια προοπτική που απασχολεί πολλούς υποψηφίους που διαμένουν στην Αττική) χωρίς να είναι προαπαιτούμενη η επιτυχία στις εξετάσεις του ειδικού μαθήματος των Αγγλικών.

•        Το τμήμα Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Επικοινωνίας της Μυτιλήνης με μόρια εισαγωγής στα 11.000 περίπου και ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών με γνώσεις Πληροφορικής, Επικοινωνίες, Πολιτισμού, Μουσειολογίας, Οπτικοακουστικών Μέσων και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας μπορεί να προσελκύσει υποψήφιους με ενδιαφέροντα απασχόλησης στο σύγχρονο τομέα της οπτοκοακουστικής τεχνολογίας, των video games και των  multimedia εφαρμογών, κλάδων δηλαδλη οι οποίοι επιζητούν επαγγελματίες εξειδικευμένους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

•        Τα τμήματα Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στον Πειραιά και το Στατιστικής και Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών στη Σάμο αποτελούν ισχυρό υπόβαθρο για καριέρες με πολύ ευοίωνες προοπτικές τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Στατιστικής Ανάλυσης των Δεδομένων στο Διαδίκτυο, έναν χώρο διαρκώς αναπτυσσόμενο, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Οι υποψήφιοι που διαθέτουν καλή γνώση της Μαθηματικής Επιστήμης και έχουν ενδιαφέροντα στη Στατιστική, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρονται, όχι μόνο στις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και στις νέες επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν, κωδικοποιούν και αναλύουν δεδομένα από το διαδίκτυο για την αξιοποίηση στον τομέα του marketing και των πωλήσεων.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ότι πρώτιστο κριτήριο στην επιλογή τους, πρέπει να είναι οι κλίσεις, οι δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα τους, αλλά και ο συνδυασμός τόσο με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, όσο και των απαιτήσεων που θα έχει η καθημερινότητα ενός επαγγέλματος στο μέλλον. Εφόσον βρουν τις κλίσεις τους, οι επιλογές σε όλο το μηχανογραφικό δελτίο είναι πολλές και το μόνο που απομένει είναι να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων, αλλά για τις προοπτικές των αποφοίτων», καταλήγει ο Δρ. Κότιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα