Το Ι.Κ.Υ. στηρίζει φοιτητές ευπαθών κοινωνικών ομάδων – Αναλυτικά οι υποτροφίες

Το Ι.Κ.Υ. στηρίζει φοιτητές ευπαθών κοινωνικών ομάδων – Αναλυτικά οι υποτροφίες
Στιγμιότυπο από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου Eurokinissi

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος – υποτροφίας σε 3.685 φοιτητές. Αναλυτικά, το ύψος του επιδόματος, ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση και όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 που μάλιστα ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος, το μηνιαίο επίδομα – υποτροφία ανέρχεται έως και 380 ευρώ φοιτητή από τους συνολικά 3.685 δικαιούχους.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από σήμερα Τρίτη 19 Ιουνίου, με καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη, στις 3 Ιουλίου και ώρα 16.00.

Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2017 και θα έχουν διάρκεια 9 μήνες, ενώ το ποσό της μηνιαίας υποτροφίας θα ανέρχεται σε 200 ευρώ για τους σπουδάζοντες στον τόπο κύριας κατοικίας τους και στα 380 ευρώ για τους σπουδάζοντες σε Ιδρύματα που βρίσκονται εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας τους.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στη διεύθυνση https://iky-ypotrofies.it.minedu.gov.gr/.

Σημειώνεται επίσης ότι, οι συγκεκριμένες υποτροφίες που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, αποσκοπούν στην ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.

Ποιοι έχουν δικαίωμα αίτησης

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποτροφίας έχουν οι Έλληνες και Αλλοδαποί προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών της Χώρας, εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

(α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα τους κατά το φορολογικό έτος 2016 δεν υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€ 7.500) βάσει φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2016 στην οποία ο υποψήφιος περιλαμβάνεται ως Υπόχρεος ή Εξαρτώμενο Μέλος.

(β) Δεν λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος υποτροφία του ΙΚΥ ή άλλου Δημόσιου ή Ιδιωτικού φορέα για οποιαδήποτε αιτία.

(γ) Δεν είναι πτυχιούχοι ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ.

(δ) Δεν έχουν μετεγγραφεί σε ΑΕΙ εντός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.

(ε) Δεν διαμένουν σε φοιτητική εστία και δεν τους παρέχεται στέγαση από το ΑΕΙ όπου φοιτούν ή άλλο φορέα. (στ) Δεν έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου και έχουν επιτύχει στο εξήντα τοις εκατό (60%) των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, πλην των πρωτοετών.

Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση

(α) Οι φοιτητές Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής καθώς και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.).

(β) Οι φοιτητές που περάτωσαν το τελευταίο έτος σπουδών.

(γ) Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ σε ειδικό αριθμό θέσεων και σε ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων, βάσει ειδικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

(i) τα Τέκνα των Ελλήνων Εξωτερικού,

(ii) οι Αλλοδαποί-Αλλογενείς και

(iii) οι Υπότροφοι (Αλλοδαποί – Αλλογενείς και Ομογενείς), όπως οι κατηγορίες αυτές εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση Φ.151/20049/Β6/2007 (Β ́ 272), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα