Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τα πρώτα θύματα είναι τα εξαντλημένα ζώα

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τα πρώτα θύματα είναι τα εξαντλημένα ζώα
Λιώσιμο των πάγων - φωτογραφία αρχείου AP

Για άλλους είναι μια πραγματικότητα που είναι ήδη εδώ, για άλλους κάτι ανάμεσα σε επιστημονική φαντασία και fake news. Ντοκιμαντέρ του Netflix κατέγραψε ωστόσο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τον πιο εύγλωττο και ωμό τρόπο, προκαλώντας ανατριχίλα στους τηλεθεατές. Προσοχή: Ακολουθούν πολύ σκληρές εικόνες!

Αν αγαπάτε τον πλανήτη μας και το ζωικό βασίλειο που κατοικεί σε αυτόν, τότε θα πρέπει να δείτε το νέο ντοκιμαντέρ του Ρίτσαρντ Ατένμπορο στο Netflix. Αν αντέξετε! Γιατί στο δεύτερο επεισόδιο της πολυδιαφημισμένης σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ο πλανήτης μας” (Our Planet), οι τηλεθεατές έγιναν μάρτυρες σκηνών που κόβουν την ανάσα, προκαλούν δέος και ανατριχίλα μαζί και καλό θα ήταν να μας προβληματίσουν όλους για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Στο επεισόδιο με τίτλο “Frozen World” (Παγωμένος Κόσμος) γίναμε μάρτυρες μιας από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που έχουν καταγραφεί ποτέ σε κάμερα. Είναι η στιγμή που ένα κοπάδι θαλάσσιων ίππων που έχει εγκλωβιστεί σε μία μικροσκοπική ακτή στη βορειοανατολική Ρωσία, με τα ζώα πλήρως αποσυντονισμένα και αποδιοργανωμένα να βρίσκουν τραγικό θάνατο πέφτοντας από έναν γκρεμό το ένα πάνω στο άλλο.

Ο λόγος που τα ζώα απομονώθηκαν στην συγκεκριμένη παραλία δεν είναι άλλος από το λιώσιμο των πάγων. Η ραγδαία αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών τα αναγκάζει να καταφύγουν σε ένα περιβάλλον που να μπορούν να επιβιώσουν, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, όπως στην προκειμένη.

Λόγω των συνθηκών, ένας πληθυσμός 100.000 θαλάσσιων ίππων αναγκάστηκε να καταφύγει σε μία μικροσκοπική παραλία. Λόγω του συνωστισμού τα ζώα προσπαθούν να απομονωθούν για να βρουν λίγο χώρο να ξεκουραστούν. Οι θαλάσσιοι ίπποι όμως έχουν κακή όραση εκτός νερού και μπορούν να εντοπίσουν το υπόλοιπο κοπάδι τους με τις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Αποτέλεσμα είναι να πέφτουν από το γκρεμό στην απόκρημνη παραλία, όπου έχουν ήδη πέσει και κείτονται νεκρά άλλα μέλη του κοπαδιού… Κάτι σαν ένας φαύλος κύκλος καταναγκαστικής “αυτοκτονίας”…


Η σκηνή προκάλεσε σάλο στο εξωτερικό. Χιλιάδες θεατές τη χαρακτήρισαν ως εξαιρετικά ωμή και βίαιη. Οι διαμαρτυρίες στα social media ήταν χιλιάδες. Από την άλλη, υπήρχαν και αυτοί που δήλωσαν άφωνοι με αυτή την τραγωδία που βιώνει μέρος του ζωικού βασιλείου εξαιτίας του ανθρώπου.

Οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ συνέδεσαν ευθέως το τραγικό τέλος αυτών των θαλάσσιων ίππων με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν μπορούσαν να μείνουν στο φυσικό περιβάλλον για το οποίο αυτά τα ζώα είναι προορισμένα.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων ωστόσο, το Netflix προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου ανακοίνωση:

“Το Netflix αποφάσισε να απαντήσει στους τηλεθεατές, εξηγώντας ότι όποιος δεν αντέχει μπορεί απλώς να περάσει τις επίμαχες σκηνές. Μάλιστα έδωσε μέσω Twitter μία λίστα με τα ακριβή σημεία σε κάθε επεισόδιο που δείχνουν κάτι σοκαριστικό, ώστε να είναι προετοιμασμένο το κοινό.

Πρόκειται για τα εξής:

One Planet: 16:04 – 16:43 Frozen World: 16:29 – 17:47, 32:50 – 33:45, 48:45 – 51:00 Fresh Water: 26:10 – 27:09 Deserts and Grasslands: 28:45-29:10 High Seas: 37:42-37:52″.


Αν μη τι άλλο, τώρα δεν έχει πια κανείς δικαιολογία…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα