Greenpeace: Μία τοξικά πλαστική καθημερινότητα

Greenpeace: Μία τοξικά πλαστική καθημερινότητα
Greenpeace Greece, the municipality of Karystos and volunteer group and local groups such as the volunteer fire fighters of Styra, Evia, perform a brand audit and beach cleanup at Charakes beach, Evia island. The beach is secluded and beautiful, however the amount of plastic found there was shocking. © Constantinos Stathias / Greenpeace

Δυστυχώς, επειδή κάτι είναι ανακυκλώσιμο δεν σημαίνει ότι όντως θα ανακυκλωθεί. Το βιοδιασπώμενο πλαστικό δεν διασπάται τόσο εύκολα όσο νομίζουμε.

Από το Έβερεστ ως την απομακρυσμένη Ανταρκτική, η πλαστική ρύπανση είναι παντού και βλάπτει την υγεία ζώων και ανθρώπων. Το πλαστικό μίας χρήσης καταστρέφει ποτάμια, ωκεανούς και κοινότητες σε όλον τον πλανήτη. Οι επιστήμονες έχουν βρει μικροπλαστικά στον αέρα που αναπνέουμε, στο φαγητό που τρώμε, ακόμα και στον πλακούντα γυναικών.


Seoul office created Plastic Zero Grocery store map with volunteers in April and Mangwon market is one of the places in the Map. In this traditional market, people can purchase many items with their own carrier bags to avoid plastic package. Also, this market runs a campaign called Almaeng meaning packaging free. The market tries to encourage people to shop without plastic bags in many ways such as rending eco-bags for free and providing discount coupons once customers bring their own containers. © Jung Park / Greenpeace


Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου επικεντρώνονται στις λάθος λύσεις του προβλήματος. Μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις για νέες συσκευασίες, όπως “100% ανακυκλώσιμο”, “από βιοδιασπώμενο πλαστικό” ή “βιώσιμη χάρτινη συσκευασία”. Όμως η ουσία μένει η ίδια: χρησιμοποίηση και πέταμα, σε τεράστιες ποσότητες και σε παγκόσμια κλίμακα. Δυστυχώς, επειδή κάτι είναι ανακυκλώσιμο δεν σημαίνει ότι όντως θα ανακυκλωθεί. Το βιοδιασπώμενο πλαστικό δεν διασπάται τόσο εύκολα όσο νομίζουμε. Και αν απλά αντικαταστήσουμε το πλαστικό με χαρτί, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τα δάση του πλανήτη μας. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το πλαστικό μίας χρήσης, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια.

A trash-filled river is seen in Barangay Bagumbayan North in Navotas City, Philippines. © Greenpeace

Plastic, not so fantastic

Οι εταιρείες λοιπόν ακόμα απλά παράγουν τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει και δεν έχουν κανένα ουσιαστικό σχέδιο για να μειώσουν τη συνολική παραγωγή πλαστικών συσκευασιών τους. Και επειδή η πλειοψηφία του πλαστικού φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή του επηρεάζει και το κλίμα. Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων έρχονται όλο και πιο κοντά με έναν μακροχρόνιο και προβληματικό σύμμαχό τους, που βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής κρίσης: τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων βασίζονται στο πλαστικό μίας χρήσης, το οποίο όχι μόνο ρυπαίνει τον πλανήτη με απορρίμματα, αλλά ενισχύει τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, και επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.

Campaigners visit James Campbell National Wildlife Refuge on Oahu Island to document and bear witness to plastic pollution. Greenpeace is tracing plastic found in the ocean, communities, and shorelines back to the companies that produce it. The activity is part of Greenpeace visit with the Arctic Sunrise ship. © Marco Garcia / Greenpeace

Για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, το πλαστικό είναι σανίδα σωτηρίας. Οι ίδιες εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνες για την παραγωγή πλαστικού μίας χρήσης για τις γνωστότερες μάρκες. Από την άλλη, οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν την πλαστική ρύπανση, όμως τελικά δουλεύουν μαζί με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για να διαιωνίσουν το μεγάλο ψέμα: ότι η ανακύκλωση είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα. Όμως, μόνο 2% από τα πλαστικά απορρίμματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ ανακυκλώνεται πραγματικά. Το υπόλοιπο είτε δεν ανακυκλώνεται καθόλου, είτε υπό-κυκλώνεται, δηλαδή οδηγεί στην παραγωγή προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας. Έτσι δεν μειώνεται η ανάγκη για νέο πλαστικό, όμως η μείωση αυτή είναι και η βασική προϋπόθεση για μία πραγματική κυκλική οικονομίας.

Η τοξικότητα του πλαστικού δεν έχει όρια

Το πλαστικό δεν είναι μόνο πρόβλημα που επηρεάζει τους ωκεανούς και δημιουργεί σκουπίδια. Είναι και πρόβλημα για το κλίμα, την υγεία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το 99% του πλαστικού φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα, όπως το αέριο που προέρχεται από fracking και το πετρέλαιο, και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή σε όλο τον κύκλο ζωής του. Το πλαστικό, από το πρώτο βήμα στη διαδικασία παραγωγής του, είναι τοξικό τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν την ανάγκη να αναλάβουν δράση και οι πολίτες. Η αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών είναι πολύ σημαντική για ένα πιο καθαρό μέλλον, γι’ αυτό ο καθένας από εμάς καλείται να μειώσει όσο περισσότερο μπορεί το πλαστικό μίας χρήσης και να το βγάλει από τη ζωή του. Ήδη, πολίτες και ομάδες σε όλο τον κόσμο βρίσκουν πραγματικές και καινοτόμες λύσεις με επίκεντρο την επαναχρησιμοποίηση βιώσιμων υλικών, φεύγοντας από την κουλτούρα μίας χρήσης.

Όμως, με την πλαστική ρύπανση να αυξάνεται όλο και περισσότερο, είναι άμεση ανάγκη οι εταιρείες να αναλάβουν δράση και να μεταβούν σε επιχειρηματικά μοντέλα που δεν σπαταλούν τους πόρους του πλανήτη σε συσκευασίες που θα χρησιμοποιηθούν για μερικά λεπτά. Είναι ώρα οι εταιρείες να προωθήσουν την πραγματική λύση, την επαναχρησιμοποίηση. Πρέπει να δημοσιεύσουν τις ποσότητες πλαστικού που παράγουν και χρησιμοποιούν, να θέσουν συγκεκριμένους στόχους για τη μείωσή του και να επενδύσουν σε νέους τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους. Επειδή σε έναν πλανήτη που νοσεί δεν υπάρχει ανθρώπινη υγεία, οι εταιρείες πρέπει να στραφούν σε ένα πράσινο και δίκαιο μέλλον, επενδύοντας σε συστήματα επαναχρησιμοποίησης, και σε μία πραγματικά κυκλική οικονομία, η οποία έχει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

*Αρχικό κείμενο: Greenpeace International, Greenpeace USA

Προσαρμογή κειμένου: Σμαράγδα Σκούλου, Τμήμα Επικοινωνίας, ελληνικό γραφείο Greenpeace

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα