Βραβείο ενός εκατομμυρίου ευρώ για την Τούνμπεργκ

Βραβείο ενός εκατομμυρίου ευρώ για την Τούνμπεργκ
Greta Thunberg AP

Το βραβείο Gulbenkian απονεμήθηκε στην Γκρέτα Τούνμπεργκ για τους αγώνες τις για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα δωρίσει το ποσό σε οργανώσεις για το κλίμα.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πρόσφατα τιμήθηκε με ένα πορτογαλικό βραβείο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο δεσμεύτηκε να δωρίσει σε οργανώσεις που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

“Το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό είναι μεγαλύτερο απ’ό,τι θα μπορούσα να διαχειρστώ. Όλα τα χρήματα θα δοθούν σε διάφορους οργανισμούς και πρότζεκτ που μάχονται για να βοηθήσουν ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή που πλήττονται από την κλιματική και οικονομική κρίση”, δήλωσε η έφηβη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Guardian, της απονεμήθηκε το βραβείο Gulbenkian για τον τρόπο που “κατάφερε να κινητοποιήσει τις νεότερες γενιές σχετικά με την κλιματική αλλαγή αλλά και για και τον επίμονο αγώνα της να αλλάξει ένα status quo που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια”, δήλωσε νωρίτερα ο Jorge Sampaio, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Τα πρώτα 100.000 € από το χρηματικό έπαθλο θα μεταβούν στην εκστρατεία «SOS Amazonia» με επικεφαλής την Fridays For Future Brazil για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού στον Αμαζόνιο.

Η Τούνμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν “εξαιρετική τιμή” το γεγονός ότι έλαβε το ετήσιο βραβείο Gulbenkian.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα