Ημέρα της Γης 2020: Η Google τιμά τον πλανήτη μας με doodle

Ημέρα της Γης 2020: Η Google τιμά τον πλανήτη μας με doodle
Google

Αφιερωμένο στην Παγκόσμια "Ημέρα της Γης" το σημερινό Doodle της Google. Ο εμπνευστής του θεσμού και ο εορτασμός σε περισσότερες από 190 χώρες κάθε χρόνο.

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης τιμά το Doodle της Google, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο των μελισσών.

Μάλιστα μέσω του σημερινού της doodle, η Google πρσφέρει ένα μίνι game.

Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν.Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. “Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε”, δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Εξάλλου, η Ημέρα της Γης είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.

Τι είναι τα Google Doodle

Το Google Doodle είναι μια ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων.

Το πρώτο Google Doodle τιμούσε το φεστιβάλ Burning Man το 1998 και σχεδιάστηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν για να ειδοποιήσει τους χρήστες για την απουσία τους σε περίπτωση που οι διακομιστές δεν ανταποκρίνονταν. Τα επόμενα Doodle σχεδιάζονταν με σύμβαση μέχρι το 2000, όταν ο Πέιτζ και ο Μπριν ζήτησαν από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Ντένις Χουάνγκ (Dennis Hwang) να σχεδιάσει ένα λογότυπο για την Ημέρα της Βαστίλης. Από τότε, μια ομάδα υπαλλήλων που ονομάζονται Doodlers οργανώνουν και δημοσιεύουν τα Doodles.

Αρχικά, τα Doodles δεν ήταν κινούμενα ούτε είχαν υπερσυνδέσμους, ήταν απλά εικόνες με κείμενο που εμφανίζονταν περνώντας από πάνω τους το ποντίκι που περιγράφει το θέμα. Τα doodles αυξήθηκαν σε συχνότητα όσο και σε πολυπλοκότητα από τις αρχές του 2010.

Τον Ιανουάριο του 2010 το πρώτο κινούμενο Doodle τίμησε τον Ισαάκ Νεύτωνα. Το πρώτο διαδραστικό Doodle εμφανίστηκε σύντομα μετά τον εορτασμό του Pac-Man και οι υπερσύνδεσμοι άρχισαν να προστίθενται στα Doodles, συνήθως συνδέοντας σε μια σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για το θέμα του Doodle.

Έως το 2014, η Google είχε δημοσιεύσει πάνω από 2.000 περιφερειακά και διεθνή Doodles σε όλες τις ιστοσελίδες της, που συχνά φιλοξενούν καλλιτέχνες, μουσικούς και προσωπικότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα