Κλιματική αλλαγή: Ποιο φαινόμενο ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες

Κλιματική αλλαγή: Ποιο φαινόμενο ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες
Λιώσιμο των πάγων ASSOCIATED PRESS

Ενώ στο παρελθόν είχε συμβεί να κρυώσουν ή να ζεσταθούν διάφορα τμήματα Γης στον κόσμο, οι σύγχρονες κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν παντού και ταυτόχρονα. Όσα συμβαίνουν σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων 2,000 χρόνων, συνέβη στις 5 Απριλίου του 1815, όταν το ηφαίστειο Ταμπόρα στην Ινδονησία ξεκίνησε να “ξυπνά”. “Ο θόρυβος ήταν πάρα πολύ δυνατός και ο ήλιος κρύφτηκε από τις στάχτες, ενώ ακόμη και τις επόμενες μέρες όλα ήταν καλυμμένα με καπνούς και σεισμοί ταρακούνησαν το νησί.

Το Ταμπόρα ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Μια σειρά από εκρήξεις που απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες αερίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό το αέριο ψύχρανε τα καλοκαίρια στην Ευρώπη και έκανε πιο αδύναμους τους μουσώνες στην Ινδία και τη Δυτική Αφρική. Έδωσε τη δυνατότητα στους παγετώνες να προχωρήσουν στις Άλπεις.

Με άλλα λόγια, αυτές οι εκρήξεις προκάλεσαν ένα είδος φυσικής κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η εκδήλωση αυτής της κλιματικής αλλαγής ήταν διαφορετική σε ποικίλα μέρη, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή που, όπως επιβεβαιώνει και μια νέα έρευνα, όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τίποτα απολύτως δεν μοιάζει με τη σημερινή υπερθέρμανση του πλανήτη που συμβαίνει στη Γη τουλάχιστον τα τελευταία 2,000 χρόνια, επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Nature. Το διάστημα αυτό το κλίμα έχει μερικές φορές αλλάξει φυσικά (μερικά μέρη του κόσμου έχουν κρυώσει και μερικά έχουν ζεσταθεί), αλλά ποτέ άλλοτε το κλίμα δεν άλλαξε όπως αλλάζει τώρα. Ποτέ οι θερμοκρασίες δεν αυξάνονταν με τον ίδιο τρόπο παντού και ταυτόχρονα, όμως, το κάνουν τώρα, όπως διαπιστώνει η μελέτη.

Σχεδιάζοντας μια τεράστια βάση δεδομένων, με αντικείμενα καταγραφής το κλίμα από όλο τον κόσμο. η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 98% της επιφάνειας της Γης γνώρισε την πιο καυτή περίοδο των τελευταίων 2,000 ετών. Αυτή η “ομοιόμορφη θερμοπληξία” δεν έχει προηγούμενο, υποστηρίζει η μελέτη.

Αυτό το τελευταίο εύρημα μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη στους περισσότερους επιστήμονες, οι οποίοι υποψιάζονται ότι ο πλανήτης είναι τόσο ζεστός τώρα όσο δεν ήταν ποτέ τα τελευταία 125,000 χρόνια., μπορεί, όμως, να σοκάρει μερικούς πολιτικούς, οι οποίοι έχουν υποτιμήσει τις σύγχρονες κλιματικές αλλαγές, μιλώντας για φαινόμενα που υπήρξαν και παλαιότερα.

“Το κλίμα πάντα αλλάζει. Δεν υπήρξε ποτέ στιγμή που το κλίμα δεν έχει αλλάξει “, δήλωσε ο γερουσιαστής Marco Rubio σε δημοκρατική προεδρική συζήτηση το 2016. Η συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, του απαντά: “Σίγουρα. Απλώς δεν έχει αλλάξει ποτέ με αυτόν τον τρόπο που αλλάζει σήμερα”.

Πριν από δεκαετίες, οι ερευνητές μίλησαν για τις παρελθούσες περιόδους κλιματικής αλλαγής ως παγκόσμια γεγονότα. Αναφέρθηκαν στην Μικρή Εποχή των Παγετώνων, η οποία ξεκίνησε περίπου το 1550 και έληξε γύρω στο 1850, ως εποχή που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έπεφταν παντού. Αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η Μικρή Εποχή των Παγετώνων δεν ήταν καθόλου παγκόσμια και ότι μείωσε τις θερμοκρασίες, κυρίως, στη Δυτική Ευρώπη και σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής.

“Παραδοσιακά, τα συμπεράσματα για τις αλλαγές του κλίματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,000 ετών ήταν ότι υπήρχαν περίοδοι κλιματικής μεταβλητότητας, ότι υπήρχε είτε μια κρύα περίοδος, είτε ότι υπήρχε μια θερμή περίοδος”, δήλωσε ο Nathan Steiger, ερευνητής της Columbia. “Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ότι αυτές οι περίοδοι δεν ήταν συνολικά συνεπείς, όπως νομίζαμε προηγουμένως”, πρόσθεσε.

Αυτό που κάνει τις αλλαγές των προηγούμενων χρόνων διαφορετικές από τη σύγχρονη αύξηση της θερμοκρασίας. είναι η συνεκτικότητα, το ότι, δηλαδή, η κλιματική αλλαγή συμβαίνει σήμερα σχεδόν παντού την ίδια στιγμή. “Η συνοχή αυτή δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη φυσική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος”, δήλωσε ο Steiger. “Και δεν χαρακτηρίζει καμία προηγούμενη εποχή”, είπε.

Μεταξύ αυτών που υποτίμησαν τη σύγχρονη κλιματική αλλαγή και επέμειναν στην ιδέα πως έτσι συνέβαινε και συμβαίνει πάντοτε, ήταν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει επανειλημμένα αναδείξει τη διακύμανση του κλίματος των προηγούμενων χρόνων, προκειμένου να υποβαθμίσει την τρέχουσα αλλαγή: “Κάτι αλλάζει και θα αλλάξει πάλι”, δήλωσε πέρυσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα