Κλιματική αλλαγή: Το σύγχρονο “απαρτχάϊντ” που απειλεί Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Κλιματική αλλαγή: Το σύγχρονο “απαρτχάϊντ” που απειλεί Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Κλιματική αλλαγή AP

Ένα νέο εφιαλτικό σενάριο έρχεται να προστεθεί στις δυστοπικές αλλαγές που φέρνει μαζί της η κλιματική αλλαγή: Είναι αυτό ενός "κλιματικού απαρτχάϊντ" στο οποίο θα μπορούν να επιβιώσουν λίγοι και εκλεκτοί, καταστρατηγώντας κάθε έννοια Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πορεία.

Ο κίνδυνος της δημιουργίας ενός “κλιματικού απαρτχάιντ”, στο οποίο πλούσιοι και προνομιούχοι θα μπορούν με το αζημίωτο να γλιτώσουν τις αρνητικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της έλλειψης νερού, τροφής και καθαρού αέρα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή είναι πλέον πιο υπαρκτός από ποτέ, σύμφωνα με τη δραματική προειδοποίηση ειδικού σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένος Εθνών.

Οι φωτιές που απειλούν δάση και κατοικημένες περιοχές γίνονται όλο και πιο συχνές AP

Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί πρωτίστως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά στην τροφή, το νερό, τη στέγαση και την ασφάλεια. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να στερηθούν τα παραπάνω μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως όμως επισημαίνει μιλώντας στον “Guardian” ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ σε θέματα ακραίας φτώχειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Φίλιπ Άλστον, ο δρόμος προς την απόλυτη καταστροφή θα είναι αργός και βασανιστικός. Γιατί αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα θα πρέπει επίσης να στερηθούν και άλλα πολύτιμα αγαθά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα, όπως δημοκρατία, η ισονομία και η έννοια κάθε κανόνα δικαίου.

Ο Άλστον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επικρίνοντας κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τον ίδιο τον ΟΗΕ για τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνουν σε σχέση με τον επείγοντα χαρακτήρα και το μέγεθος της επικείμενης “Αποκάλυψης”, ενώ στην έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (HRC), υπογραμμίζει χωρίς περιστροφές ότι “Τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να μην επιβιώσουν”, τονίζεται σε ένα από τα αποσπάσματα που παρουσιάζει ο Guardian.

Πολική αρκούδα δροσίζεται μέσα σε λίμνη ζωολογικού κήπου λόγω του καύσωνα στη Γερμανία AP

Στην ίδια έκθεση, ο Άλστον είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη “συστηματική αποσιώπηση” περιβαλλοντικών θεμάτων, αλλά και το Βραζιλιάνο πρόεδρο, Ζαΐχ Μπολσονάρου, που δεν διστάζει να δώσει το “πράσινο φως” για την περαιτέρω αποψίλωση του Αμαζονίου.

Διαβλέπει ωστόσο και ένα μικρό “φως στο ορίζοντα” μέσω των αγωγών που κατατίθενται πλέον σε όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς κατά κυβερνήσεων και πετρελαϊκών κολοσσών, αλλά και του παγκόσμιου πλέον μαθητικού κινήματος κατά της κλιματικής αλλαγής, που ξεκίνησε η 15χρονη Σουηδέζα, Γκρέτα Θάνμπερ.

Οι μαθητές σε όλο τον κόσμο ξεσηκώνονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής AP

Η νέα έκθεση του HRC που παρουσιάστηκε επισήμως την Παρασκευή στη Γενεύη, όπως είναι όμως ήδη γνωστό, εστιάζει σε εκείνους που θα βιώσουν στο “πετσί” τους την κλιματική αλλαγή, ζώντας καταδικασμένοι στη φτώχεια και στερούμενοι τα θεμελιώδη δικαιώματά τους για τροφή και νερό.

Κλιματική Αλλαγή AP

Ποιοί θα “πληρώσουν” την κλιματική αλλαγή

“Η κλιματική αλλαγή απειλεί να ισοπεδώσει τα τελευταία 50 χρόνια ανάπτυξης, παγκόσμιας ευμάρειας και μείωσης της φτώχειας” δηλώνει ο Άλστον. Και συμπληρώνει ότι “Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πληρώσουν το 75% του βάρους της κλιματικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι τα φτωχότερα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνονται για την παραγωγή μόλις του 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

“Η ίδια η Δημοκρατία, και τα δικαιώματα των πολιτών θα τεθούν υπό αμφισβήτηση” προβλέπει η έκθεση, προσθέτοντας ότι “Η λαϊκή δυσφορία, οι αυξανόμενες ανισότητες, αλλά και οι διερυνόμενες ελλείψεις αγαθών σε συγκεκριμένες ομάδες, θα πυροδοτήσουν εθνικιστικές, ξενοφοβιικές και ρατσιστικές αντιδράσεις.

Δροσιά στα συντριβάνια αναζητούν οι Ισπανοί AP

Στην έκθεση φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ το σενάριο της δημιουργίας ενός “κλιματικού απαρτχάιντ” στο οποίο οι προνομιούχοι θα διαθέτουν τα μέσα για να αποφύγουν την πείνα, τη δίψα και τις συγκρούσεις, ενώ η μη προνομιούχοι θα μένουν αναγκαστικά πίσω και θα υποφέρουν τις συνέπειες.

Στην έκθεση επισημαίνει ότι είναι ανάγκη πλέον η κλιματική αλλαγή να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα κεντρικά θέματα όσων ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τονίζεται ότι έχει υποτιμηθεί ο ευρύτερος αντίκτυπός της σε αυτό το επίπεδο, ενώ γίνεται λόγος για επιτακτική ανάγκη κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών.

Ο Άλστον διαβλέπει και μία ευκαιρία μέσα στα παραπάνω: “Η κρίση μπορεί να καταστεί ο καταλύτης που θα εξασφαλίσει καλύτερα και περισσότερα δικαιώματα σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που τώρα τα στερείται” τονίζεται. Ανάμεσα σε αυτά, είναι δικαιώματα όπως η ασφάλεια, η πρόσβαση σε νερό, τροφή, υπηρεσίες υγείας, τα δικαιώματα στη στέγη, την εργασία, κ.λπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα