Κλιματική αλλαγή: Ξεπέρασε τους 20 βαθμούς η θερμοκρασία στην Ανταρκτική

Κλιματική αλλαγή: Ξεπέρασε τους 20 βαθμούς η θερμοκρασία στην Ανταρκτική
Οι πάγοι λιώνουν AP

Έσπασε κάθε ρεκόρ το θερμόμετρο στην Ανταρκτική και για πρώτη φορά στην ιστορία οι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου. Χαρακτηρίζουν το γεγονός "μη φυσιολογικό".

Θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου κατέγραψαν οι επιστήμονες στην Ανταρκτική, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σύμφωνα με τον Guardian, επιστήμονες από τη Βραζιλία κατέγραψαν 20,7 βαθμούς Κελσίου στο νησί Seymour στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου η θερμοκρασία έφτασε τους 18,3 βαθμούς Κελσίου στην χερσόνησο.

Τα στοιχεία αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αλλά συμβαδίζουν με μια ευρύτερη τάση στη χερσόνησο και τα κοντινά νησιά, στα οποία έχει αυξηθεί η θερμοκρασία σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή κατά τρεις βαθμούς.

Οι επιστήμονες, που συλλέγουν τα δεδομένα από σταθμούς απομακρυσμένης παρακολούθησης κάθε τρεις ημέρες, περιέγραψαν το νέο ρεκόρ ως “απίστευτο και μη φυσιολογικό”.

Ένας από τους επιστήμονες, ο Carlos Schaefer, που μαζί με συναδέλφους του παρακολουθούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε 23 τοποθεσίες στην Ανταρκτική, δήλωσε πως “βλέπουμε την τάση αύξησης της θερμοκρασίας σε πολλές από τις περιοχές που παρακολουθούμε, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα