Λύθηκε το μυστήριο γιατί βουίζει το κολιμπρί

Λύθηκε το μυστήριο γιατί βουίζει το κολιμπρί

Ένα κολιμπρί αναγνωρίζεται αμέσως από το βουητό του, αλλά η αιτία που δημιουργείται αυτός ο ήχος, αποτελούσε μυστήριο εδώ και αρκετό καιρό.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Stanford σε συνεργασία με ομόλογους τους από την Ολλανδία, κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν την αιτία του βουητού που παράγει το κολιμπρί καθώς πετάει. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον καθηγητή μηχανολογίας Ντέιβιντ Λεντινκ, το βουητό συνδεόταν με την κίνηση των φτερών του πουλιού, όμως ξεκάθαρη εξήγηση για το πώς παράγεται ο συγκεκριμένος ήχος, δεν υπήρχε. Ο Guardian κατέγραψε την έρευνα τους.

Το πείραμα

Δημιουργήθηκε εγκατάσταση με περισσότερα από 2.000 μικρόφωνα και κάμερες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες κατέγραφαν τις κινήσεις έξι κολιμπρί που βρίσκονταν μέσα σε κλουβί, τα οποία τρέφονταν με ένα τεχνητό λουλούδι. Ο εν λόγω εξοπλισμός δημιούργησε έναν “ηχητικό χάρτη” με σημεία που αντιστοιχούσαν σε όλες τις κινήσεις φτερών που έκαναν τα πουλιά.

Για να εξερευνήσουν τι ήταν αυτό που γεννούσε τους ήχους, η ομάδα εστίασε στις κινήσεις του φτερουγίσματος των πουλιών. Δημιούργησαν νέα εγκατάσταση με καταγραφείς πίεσης του αέρα και κάμερες, καταγράφοντας τις αλλαγές της πίεσης του αέρα σε συνάρτηση με το χρόνο που συνέβαιναν. Στη συνέχεια επιχείρησαν να τοποθετήσουν σε αντιπαραβολή τα δεδομένα των δυο εγκαταστάσεων. Το αποτέλεσμα αποκάλυψε πως οι αεροδυναμικές δυνάμεις που παράγονται από την κίνηση των φτερών σε συνάρτηση με την ταχύτητα και την κατεύθυνση τους, δημιουργούν αυτόν τον ξεχωριστό ήχο.

Ένα ακόμα στοιχείο που ξεχωρίζει το κολιμπρί σε σύγκριση με άλλα πουλιά και έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς το χαρακτηριστικό βουητό του, είναι η τροχιά κατά την οποία κινούνται τα φτερά του. Οι περιστροφές των φτερών σχηματίζουν νοητά ένα “U” στον αέρα και εκτυλίσσονται με συχνότητα που αγγίζει τις 40 επαναλήψεις το δευτερόλεπτο. Μέσα από αυτή την αστραπιαία κίνηση, το κολιμπρί παράγει ηχητικές συχνότητες από 40-80HZ, οι οποίες βρίσκονται μέσα στο φάσμα της ανθρωπινης ακοής.

Σύμφωνα με τον Λεντίνκ το κολιμπρί έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τη συχνότητα των περιστροφών των φτερών του, να διανύει περισσότερα “

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα