Ο Φεβρουάριος αναμένεται να “σπάσει” κάθε ρεκόρ ζέστης

Διαβάζεται σε 3'
Ανταρκτική
Ανταρκτική (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται με το πέρας των χρόνων παγκοσμίως, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν για τον Φεβρουάριο ότι θα “σπάσει” πρωτοφανή ρεκόρ θερμότητας.

Μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκάλεσε μελέτη για την πορεία του κλίματος, σύμφωνα με την οποία ο Φεβρουάριος βρίσκεται σε πορεία για να σπάσει κάθε ρεκόρ ζέστης.

Στη μελέτη την οποία δημοσιεύει ο Guardian, η ραγδαία αυτή αύξηση της θερμοκρασίας αποδίδεται στην παγκόσμια θέρμανση που οφείλεται σε ανθρώπινους παράγοντες και στο φαινόμενο El Niño, καθώς ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στην ξηρά και τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Βρισκόμαστε λίγο μετά τα μισά του συντομότερου μήνα του έτους και η απότομη αύξηση της θέρμανσης έχει γίνει τόσο έντονη που οι χάρτες του κλίματος αφορούν πλέον και σε νέες περιοχές, ιδιαίτερα για τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας που έχουν επιμείνει και επιταχυνθεί σε σημείο που οι ειδικοί παρατηρητές αγωνίζονται να εξηγήσουν πώς αλλαγή συμβαίνει.

«Ο πλανήτης θερμαίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Βλέπουμε ραγδαίες αυξήσεις της θερμοκρασίας στον ωκεανό, τη μεγαλύτερη δεξαμενή θερμότητας του κλίματος», δήλωσε ο Δρ Joel Hirschi, συνεργάτης επικεφαλής μοντελοποίησης θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το εύρος με το οποίο σημειώθηκαν προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας το 2023 και τώρα το 2024 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αν και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας».

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε τροχιά για να γνωρίσει τον πιο ζεστό Φεβρουάριο στην καταγεγραμμένη ιστορία, μετά από ένα ρεκόρ Ιανουαρίου, Δεκεμβρίου, Νοεμβρίου, Οκτωβρίου, Σεπτεμβρίου, Αυγούστου, Ιουλίου, Ιουνίου και Μαΐου, σύμφωνα με τον επιστήμονα του Berkeley Earth, Zeke Hausfather.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες κυμαίνονταν στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αν και αυτή θα πρέπει να είναι η σύντομη, κορυφαία επίδραση του El Niño εάν ακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων ετών και αρχίσει να κρυώνει τους επόμενους μήνες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτό θα ήταν καλό νέο, εάν σημειωνόταν μείωση της θερμοκρασίας, αλλά ο Hausfather είπε ότι η συμπεριφορά του κλίματος είχε γίνει πιο ασταθής και πιο δύσκολο να προβλεφθεί.

«[Πέρυσι] αψήφησε τις προσδοκίες τόσο πολύ που είναι δύσκολο να έχουμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις προσεγγίσεις που έχουμε χρησιμοποιήσει για να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις στο παρελθόν», είπε.

«Θα έλεγα ότι ο Φεβρουάριος του 2024 είναι ένα φαβορί για την κατάρριψη του προηγούμενου ρεκόρ που σημειώθηκε το 2016, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση προκαθορισμένο συμπέρασμα σε αυτό το σημείο, καθώς τα καιρικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν ξανά την ερχόμενη εβδομάδα. Έτσι, ενώ νομίζω ότι αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες παρέχουν κάποιες ενδείξεις για επιτάχυνση του ρυθμού θέρμανσης τα τελευταία χρόνια -όπως τα κλιματικά μοντέλα αναμένουν ότι θα υπάρξει εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές CO 2 αλλά πέφτουν τα αερολύματα- δεν είναι απαραίτητα χειρότερο από ό,τι πιστεύαμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα