Παγκόσμια “πρωταθλήτρια” η Ινδία μεταξύ των πιο βρόμικων πόλεων

Παγκόσμια “πρωταθλήτρια” η Ινδία μεταξύ των πιο βρόμικων πόλεων
ο τοξικός αέρας της Ινδίας, καρέ από το Νέο Δελχί AP

Η Ινδία φαίνεται να είναι η πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο αφού 22 από τις 30 πιο μολυσμένες πόλεις, σύμφωνα με την Greenpeace, βρίσκονται στη χώρα.

Οι ινδικές πόλεις κυριαρχούν στην κατάταξη της Greenpeace με τις πιο μολυσμένες παγκοσμίως για το 2018, με 22 να βρίσκονται στις 30 πρώτες θέσεις.

Το Νέο Δελχί, που βρίσκεται στη δέκατη θέση του καταλόγου, χαρακτηρίστηκε για μία ακόμη φορά η πρωτεύουσα με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως, ενώ η πόλη Γκουρουγκράμ, η οποία το 2016 άλλαξε το όνομά της σε Γκουργκαόν, βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται ετησίως για τον πρόωρο θάνατο 7 εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτελεί τον βασικότερο περιβαλλοντικό υγειονομικό κίνδυνο.

Πόλεις της Κίνας, του Πακιστάν και του Μπανγκλαντές βρίσκονται επίσης στις 30 πρώτες θέσεις του καταλόγου της Greenpeace.

Η παγκόσμια έκθεση 2018 για την ποιότητα του αέρα, την οποία κατάρτισε η Greenpeace και η IQAir AirVisual, αναλύει στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση τα οποία συγκεντρώνονται σε χιλιάδες κέντρα παρατήρησης, δημόσια και ιδιωτικά, σε όλο τον κόσμο.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται συνολικά 3.000 πόλεις, από την πιο μολυσμένη στην πιο καθαρή. Σε σχέση με τον πληθυσμό της το Μπανγκλαντές είναι η πιο μολυσμένη χώρα, ενώ ακολουθούν το Πακιστάν, η Ινδία, το Αφγανιστάν και η Μογγολία.

«Βάζοντας στην άκρη τις ανθρώπινες απώλειες, το συνολικό εκτιμώμενο εργασιακό κόστος εκτιμάται στα 225 δισεκατομμύρια δολάρια και το ιατρικό κόστος σε τρισεκατομμύρια δολάρια», εξήγησε ο Γεμπ Σάνο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace για τη νοτιοανατολική Ασία. «Όλα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας και τα πορτοφόλια μας», πρόσθεσε.

Η έκθεση μετρά την εκπομπή μικροσωματιδίων PM2,5 τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων και να τους προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Από τις περίπου 3.000 πόλεις που ελέγχθηκαν, το 64% ξεπερνούσε τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ετήσια έκθεση σε αυτά τα μικροσωματίδια.

Η μέση συγκέντρωση αυτών στις κινεζικές πόλεις μειώθηκε κατά 12% από το 2017 ως το 2018. Το Πεκίνο είναι πλέον η 122η πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως. «Τα τελευταία χρόνια απεδείχθη ότι στη νοτιοανατολική Ασία υπάρχει μεγάλη σύνδεση μεταξύ της γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης και της επιδείνωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», επισημαίνεται στην έκθεση. Η έκθεση εξάλλου καταγγέλλει την έλλειψη πληροφόρησης για την ποιότητα του αέρα, κυρίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα