Σπάνιος πιγκουίνος ταξίδεψε 3.000 χλμ από την Ανταρκτική στη Νέα Ζηλανδία

Σπάνιος πιγκουίνος ταξίδεψε 3.000 χλμ από την Ανταρκτική στη Νέα Ζηλανδία
Ο πιγκουίνος Adélie shutterstock

Σπάνιο είδος πιγκουίνου διένυσε 3.000 χιλιόμετρα και βρέθηκε από την Ανταρκτική στη Νέα Ζηλανδία. Ένα ακόμα ανησυχητικό "καμπανάκι" για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα.

Απίστευτα χιλιόμετρα κατάφερε να διανύσει σπάνιο είδος πιγκουίνου που ζει στην Ανταρκτική, φτάνοντας μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.

Ο πιγκουίνος Adélie διένυσε 3.000 χιλιόμετρα παγωμένων νερών μακριά από το σπίτι του και κατάφερε να βρεθεί στη νοτιοανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας.

Ο εν λόγω πιγκουίνος που οι ντόπιοι τον ονομάζουν χαϊδευτικά “Pingu”, εθεάθη να κοιτάζει κάπως χαμένος στο Birdlings Flat, έναν μικρό οικισμό στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Πρόκειται μόλις για το τρίτο καταγεγραμμένο περιστατικό ζωντανού πιγκουίνου Adélie – ένα είδος που κατοικεί στη χερσόνησο της Ανταρκτικής – που φτάνει στη Νέα Ζηλανδία. Η άφιξή του είναι μια υπενθύμιση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι πιγκουίνοι από την υπερθέρμανση των νερών, τον ανταγωνισμό για την εύρεση τροφής που διαρκώς αυξάνεται και την αλλαγή που υφίστανται τα περιβάλλοντα όπου ζουν.

Αφού παρατήρησαν ότι ο πιγκουίνος δεν έμπαινε στο νερό και θα μπορούσε να είναι ευάλωτος σε σκυλιά, σύμφωνα με τον Guardian, οι ντόπιοι κάλεσαν τον Thomas Stracke του Christchurch Penguin Rehabilitation.

Guardian

Ο Stracke είπε ότι όταν έφτασε με έναν κτηνίατρο, σοκαρίστηκε όταν βρήκε ton πιγκουίνο Adélie. “Εκτός από το ότι ήταν λίγο πεινασμένος και σοβαρά αφυδατωμένος, στην πραγματικότητα δεν ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, οπότε του δώσαμε μερικά υγρά και λίγο smoothie ψαριών”, είπε ο Stracke. Ο πιγκουίνος αφέθηκε ελεύθερος σε έναν κόλπο στις όχθες της χερσονήσου, απ’ όπου ελπίζουν ότι μπορεί να καταφέρει να κάνει το ταξίδι πίσω στο σπίτι.

Εξ’ αιτίας της υπερθέρμανσης, οι πιγκουίνοι δυσκολεύονται να βρουν τροφή. Όταν τα νερά ζεσταίνονται, τα ψάρια συνήθως πηγαίνουν σε πιο βαθιά, κρύα νερά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον πολύ λιγότερα ψάρια διαθέσιμα απ’ ότι στο παρελθόν.

Τέτοιου είδους σοβαρές αλλαγές στη συμπεριφορά των πιγκουίνων θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα βρίσκεται κρίση.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει το περιβάλλον των πιγκουίνων της Ανταρκτικής με άνισους και μερικές φορές απρόβλεπτους τρόπους: σε ορισμένες περιοχές, ο θαλάσσιος πάγος επεκτείνεται, αλλά σε άλλες μειώνεται σημαντικά.

Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μικτές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πιγκουίνων: η απώλεια θαλάσσιου πάγου μπορεί και να τους βοηθήσει, χαρίζοντάς τους πιο βιώσιμο χώρο για την αναπαραγωγή τους.

Ωστόσο, η υπερθέρμανση μπορεί επίσης να διαταράξει αυτούς τους οικοτόπους ή τα τρόφιμα στα οποία βασίζονται οι πιγκουίνοι. Σύμφωνα με τη NASA, στις περιοχές της Ανταρκτικής που αντιμετωπίζουν άνοδο της θερμοκρασίας, οι πληθυσμοί των Adélie είτε μειώνονται είτε αναμένεται να μειωθούν σημαντικά στα επόμενα 40 χρόνια. Καθώς ο θαλάσσιος πάγος μειώνεται, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα πρότυπα μετανάστευσης των πιγκουίνων.

Κατά καιρούς, τέτοιες αλλαγές οδήγησαν σε καταστροφή. Το 2017, μια αποικία 40.000 πιγκουίνων Adélie υπέστη μια φοβερή καταστροφή κατά την αναπαραγωγή του – όπου όλα τα μωρά τους εκτός από δύο πέθαναν από ασιτία. Ήταν η δεύτερη περίπτωση μαζικών θανάτων μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, σηματοδοτώντας ένα σύμπλεγμα καταστροφών που σχετίζονται με την αναπαραγωγή που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως σε περισσότερα από 50 χρόνια παρατήρησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα