Το μεγαθήριο Beluga πέταξε με βιοκαύσιμα

Το μεγαθήριο Beluga πέταξε με βιοκαύσιμα
JANE WIDDOWSON

Η Airbus μειώνει περαιτέρω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του στόλου του Beluga και ετοιμάζεται για 100% βιοκαύσιμα στα εμπορικά αεροσκάφη.

Η Airbus έκανε ένα ακόμα βήμα προς τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, με την παρθενική πτήση ενός υπερ-μεταφορέα Beluga, το οποίο χρησιμοποίησε βιωκαύσιμο αεροπορίας (SAF) από το εργοστάσιο Broughton, της αεροδιαστημικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εργοστάσιο της Βόρειας Ουαλίας, το οποίο χρησιμοποιεί τον στόλο Beluga για να μεταφέρει φτερά αεροσκαφών στην Τουλούζη, το Αμβούργο και τη Βρέμη, γίνεται το δεύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Airbus που χρησιμοποιεί το SAF, αφού το Αμβούργο εισήγαγε το καύσιμο στις δραστηριότητες φορτίου στο τέλος του 2019.

Η Airbus ήδη ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει 100% βιοκαύσιμο σε εμπορικές πτήσεις, καθώς τα αεροπορικά βιοκαύσιμα είναι σήμερα πιστοποιημένα από ρυθμιστικές αρχές για χρήση έως και 50% σε εμπορικές πτήσεις. Ο στόλος Beluga που λειτουργεί από το Broughton, αρχικά θα χρησιμοποιεί 35% βιοκαύσιμα, που θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 400 τόνους τους επόμενους τρεις μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιοκαύσιμο μειώνει κατά 80% της εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε όλο τον κύκλο ζωής του καυσίμου, συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα.

Το SAF που χρησιμοποιείται από τον στόλο Beluga είναι κατασκευασμένο από χρησιμοποιημένες βιώσιμες πρώτες ύλες, όπως το μαγειρικό λάδι και τα ζωικά απόβλητα, ενώ βιοκαύσιμο μπορεί να παραχθεί και από στερεά απόβλητα από σπίτια και επιχειρήσεις, όπως συσκευασίες, χαρτί, υφάσματα και απορρίμματα τροφίμων που διαφορετικά θα οδηγούνταν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτέφρωση. Άλλες πιθανές πηγές, περιλαμβάνουν δασικά απόβλητα, όπως απορρίμματα ξύλου και ενεργειακές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων φυτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα