Εκλογές 2007: H “δεύτερη ευκαιρία” του Κώστα Καραμανλή

Διαβάζεται σε 2'
Εκλογές 2007: H “δεύτερη ευκαιρία” του Κώστα Καραμανλή

Από την οικονομική ευφορία του 2004 στα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης και στην αρχή της πτώσης του δικομματισμού. Η καθηγήτρια Ευτυχία Τεπέρογλου αναλύει τις εκλογές του 2007, τις “πρώτες εκλογές της φθοράς του ελληνικού ονείρου”.

Η κα Ευτυχία Τεπέρογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέα του βιβλίου “Οι άλλες εθνικές εκλογές, Αναλύοντας τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα 1981-2014” συζητά με τον Πέτρο Ιωαννίδη και τον Ηλία Τσαουσάκη για τις εκλογές του 2007.

Τις δεύτερες νικητήριες εκλογές του Κώστα Καραμανλή, τρία χρόνια μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 2004. Νίκη για δεύτερη συνεχόμενη φορά της της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή, πτώση του δικομματισμού, έχασε κοντά στο 6%, πεντακομματική βουλή και άνοδος των τριών υπολοίπων κομμάτων ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.

Βρισκόμαστε στη μετα – ολυμπιακή Ελλάδα. Από τη μεγάλη οικονομική ευφορία του 2004, στα πρώτα σύννεφα της οικονομικής κρίσης που αναφαίνονται στον ορίζονται και λίγα χρόνια αργότερα θα φέρουν την καταιγίδα των μνημονίων.

Βουλευτικές εκλογές 2007

Ο Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα στη Ρηγίλης EUROKINISSI-Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι βουλευτικές εκλογές του 2007 διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία με 41,87% και 152 έδρες, δεύτερο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 38,10% και 102 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 8,15% και 22 έδρες, τέταρτο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 5,04% και 14 έδρες, πέμπτο και τελευταίο κόμμα ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με 3,80% και 10 έδρες.

Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974-2019

Το NEWS24/7 σας καλεί σε ένα ηχητικό και συναρπαστικό ταξίδι στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης, ιχνηλατούν την εκλογική ιστορία, σε μια σειρά συναρπαστικών συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες, εκλογικούς αναλυτές.

Η πολιτική κατάσταση της περιόδου, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στις νίκες ή τις ήττες της κάθε αναμέτρησης, με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast στο NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης. Ήταν τιμή μας που είχε την επιστημονική επιμέλεια και η σειρά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Ακούστε όλα τα επεισόδια της σειράς σε Spotify, Apple Podcasts & Google Podcasts

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα