Εκλογές 2000: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει για τρίτη συνεχόμενη φορά

Διαβάζεται σε 3'
Εκλογές 2000: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει για τρίτη συνεχόμενη φορά

Όταν η Ελλάδα κοιμήθηκε με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ξύπνησε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο Πάνος Σταθόπουλος αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2000.

Ο κ. Πάνος Σταθόπουλος, Διευθυντής του επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, Διδάκτωρας Πολιτικών Επιστημών και εκλογικός αναλυτής, μας μιλάει για τις εκλογές του 2000.

Ίσως τις πιο πολωμένες εκλογές τις μεταπολίτευσης και σίγουρα αυτές με το πιο οριακό αποτέλεσμα. Μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση που κρίθηκε με μια διαφορά 72.400 ψήφων. Η Ελλάδα κοιμήθηκε με κυβέρνηση ΝΔ και ξύπνησε με ΠΑΣΟΚ, όπως έγραφαν οι εφημερίδες εκείνης της εποχής.

Είχαν προηγηθεί οι Ευρωεκλογές του 1999 όπου η Νέα Δημοκρατία τις κερδίζει με 36%, έναντι 32,9% του ΠΑΣΟΚ. Το Χρηματιστήριο, ο Σεισμός της Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 1999, η Συμφωνία Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999, η εκλογή του Στεφανόπουλου τον Φεβρουάριο του 2000 και πως όλα αυτά τελικά επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2000

eurokinissi

Οι Βουλευτικές εκλογές του 2000 έγιναν στις 9 Απριλίου. Ήταν πρόωρες εκλογές που διεξήγαγε η Κυβέρνηση Σημίτη μετά από αίτημα της, ώστε να αποφασιστεί ή όχι η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Πρώτο κόμμα ήλθε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 43,79% και 158 έδρες, δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 42,74% και 125 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,52% και 11 έδρες, τέταρτο και τελευταίο κόμμα ο Συνασπισμός με 3,20% και 6 έδρες.

Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990.

Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974-2019

Το NEWS24/7 σας καλεί σε ένα ηχητικό και συναρπαστικό ταξίδι στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης, ιχνηλατούν την εκλογική ιστορία, σε μια σειρά συναρπαστικών συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες, εκλογικούς αναλυτές.

Η πολιτική κατάσταση της περιόδου, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στις νίκες ή τις ήττες της κάθε αναμέτρησης, με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast στο NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης. Ήταν τιμή μας που είχε την επιστημονική επιμέλεια και η σειρά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Ακούστε όλα τα επεισόδια της σειράς σε Spotify, Apple Podcasts & Google Podcasts

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα