Άρης Βελουχιώτης: Η αυτοκτονία που εκτόξευσε έναν ήρωα στη σφαίρα του μύθου

Διαβάζεται σε 2'
Άρης Βελουχιώτης: Η αυτοκτονία που εκτόξευσε έναν ήρωα στη σφαίρα του μύθου
EUROKINISSI - 24 MEDIA CREATIVE TEAM

Ο Πολυμέρης Βόγλης, μας μιλά για τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη στις 16 Ιουνίου του 1945 και κυρίως για τις εξελίξεις που έφερε.

Ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μας μιλά για την ημέρα που ο Άρης Βελουχιώτης, αποκλεισμένος από στρατιώτες του Εθνικού Στρατού, έβαλε τέλος στη ζωή του λίγο έξω απ’ το χωριό Μεσούντα της Άρτας.

Συζητάμε για όσα ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες, με τη μεταφορά του κεφαλιού του στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων και το κρέμασμά του για παραδειγματισμό αλλά και όσα γράφτηκαν στον Τύπο της εποχής.

Πώς επηρέασε ο θάνατος του Άρη τις πολιτικές εξελίξεις; Επίσπευσε τον εμφύλιο; Βάθυνε το χάσμα; Τι αναταράξεις προκάλεσε στην κοινωνία;

Εξετάζουμε την αντοχή του μύθου του στον χρόνο και την αντιμετώπισή του και από το ΚΚΕ αλλά και από την εθνικόφρονα παράταξη.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα του 20ου αιώνα

Μια σειρά εννιά επεισοδίων για τις εξελίξεις που έφεραν οι θάνατοι πολιτικών και αγωνιστών στον ελληνικό 20ο αιώνα.

Ο Κώστας Μανιάτης συζητά με ιστορικούς και ακαδημαϊκούς για τις σημαντικότερες συνέπειες που έφεραν αυτοί οι θάνατοι στην πολιτική, τη δημόσια ζωή και τις διεθνείς σχέσεις. Πρόσωπα επιλεγμένα, όχι μόνο με βάση τη σπουδαιότητα των όσων έπραξαν όσο ήταν εν ζωή, αλλά κυρίως με βάση τη σπουδαιότητα των εξελίξεων που ο θάνατός τους έφερε.

Μια σειρά Podcast του NEWS24/7, με ιστορικό σύμβουλο τον Χρήστο Τριανταφύλλου, Ιστορικό και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα Podcast

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify & Apple podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα & Πέμπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα