Ποιος είναι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος

ΑΘΗΝΑ-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, δέχεται τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή Ν. Διαμαντούρο (φωτογραφία).(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, δέχεται τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή Ν. Διαμαντούρο (φωτογραφία).(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι από τους επικρατέστερους να αναλάβουν την πρωθυπουργία σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τον Λ. Παπαδήμο. Διαβάστε την πορεία του

Ο Έλληνας Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος φέρεται ως ένας από τους πιθανούς πρωθυπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο κ. Διαμαντούρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1942 και υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman) με έδρα το Στρασβούργο.

Διατηρεί επίσης γραφείο του θεσμού και στις Βρυξέλλες. Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και έλαβε το μεταπτυχιακό (1969) και διδακτορικό (1972) του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Διαδέχτηκε (ως δεύτερος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής) τον πρώτο από την ίδρυση του θεσμού με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (1995-2003), το Φινλανδό Γιάκομπ Σέντερμαν.

Για πρώτη φορά εκλέχτηκε στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 1 Απριλίου 2003 , επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Ιανουάριο του 2005 και ξανά στις 20 Ιανουαρίου 2010 για άλλα 4 χρόνια.

Κατά την περίοδο 1995 - 1998 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και την περίοδο 1998 - 2003 υπηρέτησε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδος. Από το 1993 είναι Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

SHARE:

24Media Network