14 Σεπτεμβρίου 1999: 19 χρόνια από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Ο Γιάννος Κρανιδιτώτης στο Φάλκον

Ιδιαίτερη μνεία στο έργο και την προσφορά του Γιάννου Κρανιδιώτη κάνει το ΥΠΕΞ με αφορμή την επέτειο του θανάτου του αείμνηστου διπλωμάτη, ακαδημαϊκού και πολιτικού κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης.

Δεκαεννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον τραγικό θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης στο πλαίσιο διπλωματικής αποστολής.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, υπό την τότε ιδιότητά του ως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών μετέβαινε στο Βουκουρέστι με υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον, προκειμένου να λάβει μέρος σε Διαβαλκανική Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών.

ADVERTISING

Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, σφοδρές αναταράξεις προκάλεσαν απότομη απώλεια ύψους του αεροσκάφους, από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο οι έξι από τους 13 επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους. Πέραν του Γιάννου Κρανιδιώτη, στην μοιραία πτήση έχασαν επίσης τη ζωή τους ο γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου ( ΕΡΑ), ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος (ΕΡΤ), ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης με το γιο του Νίκο που επίσης σκοτώθηκε στην μοιραία πτήση
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης με το γιο του Νίκο που επίσης σκοτώθηκε στην μοιραία πτήση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 19 χρόνων από το τραγικό συμβάν, το υπουργείο Εξωτερικών εξαίρει την προσωπικότητα του Γιάννου Κρανιδιώτη, κάνοντας ειδική μνεία στο έργο και την προσφορά του, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

"Σήμερα, δεκαεννέα χρόνια μετά την τραγική απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη, τιμούμε τη μνήμη ενός καταξιωμένου διπλωμάτη, πολιτικού και ακαδημαϊκού. Ενός αγαπητού πολιτικού, η προσφορά και το έργο του οποίου υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για τον Ελληνισμό.

Η ιστορική παρακαταθήκη του αείμνηστου Γιάννου παραμένει ζωντανή ακόμη σήμερα. Από τους κύριους πρωτεργάτες στη χάραξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου, σφράγισε με τις πρωτοβουλίες του, αλλά και τη μεθοδική και άοκνη προσπάθειά του, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό, πιστοί στο όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη για μια επανενωμένη Κύπρο, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύσης που θα απαλλάξει την Μεγαλόνησο από στρατεύματα κατοχής και παρεμβατικά «δικαιώματα»".

Οι σοροί των θυμάτων επιστρέφουν στην Αθήνα
Οι σοροί των θυμάτων επιστρέφουν στην Αθήνα

Ποιός ήταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1947. Ήταν διεθνολόγος, διπλωμάτης, πολιτικός, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνιδρυτής του ΕΔΕΚ στην Κύπρο και σύμβουλος στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Υπήρξε επίσης υφυπουργός Εξωτερικών και ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων.

Η κηδεία του Γιάννου και του Νίκου Κρανιδιώτη
Η κηδεία του Γιάννου και του Νίκου Κρανιδιώτη
SHARE:

24Media Network