Άγκυρα: Αγνοούν τα βίντεο, ζητούν και τα ρέστα

Άγκυρα: Αγνοούν τα βίντεο, ζητούν και τα ρέστα
Press conference after the High-Level Political Dialogue meeting between the European Union and Turkey in Brussels, Belgium on Jul. 25, 2017. / 25 2017. sooc

Ανακοίνωση κατά του Νίκου Κοτζιά εξέδωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕΞ μετά το επεισόδιο στα Ίμια. "Ανεύθυνη η στάση του, ξεπερνά τα όρια" λένε οι Τούρκοι αγνοώντας τα ντοκουμέντα

Αιχμηρή αντίδραση στα όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha μετά το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια είχε το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος δια του εκπροσώπου Τύπου του.

Ο κ.Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε “ανησυχητική” την αναφορά του κ.Κοτζιά πως σε ανάλογο περιστατικό η στάση της Ελλάδος δεν θα είναι το ίδιο ειρηνική, και κάλεσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ να εναρμονιστεί με τις επιθυμίες των δύο πρωθυπουργών που συνομίλησαν στο τηλέφωνο μετά το επεισόδιο και συμφώνησαν να εργαστούν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

“Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, η συζήτηση διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα και συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, καθώς και η προσπάθεια λύσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου, πρόσθεσε ο κ.Ακσόι στη δήλωσή του.

“Η χώρα μας υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης, όμως δυστυχώς ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υιοθέτησε μια προσέγγιση που δεν είναι ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και είναι μακριά από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση” συμπληρώνει στοχοποιώντας έτσι τον Νίκο Κοτζιά.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο από τις κάμερες του σκάφους του λιμενικού σώματος 090 “Γαύδος” που κατέγραψαν καρέ-καρέ τον “εγκληματικό” και εκτός κάθε κανόνα ελιγμό της τουρκικής ακταιωρού που εμβόλισε στο πίσω μέρος του ελληνικό σκάφος προκαλώντας του υλικές ζημιές. Βίντεο τα οποία καθώς φαίνεται οι Τούρκοι κάνουν πως δεν τα είδαν.

Το χρονικό του επεισοδίου στα Ίμια

Λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από την τουρκική ακταιωρό.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

(Πηγή: Anadolu, Φωτογραφία: SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα