Λύση στην υπόθεση Ρωμανού. Μπήκε το “βραχιολάκι” στην τροπολογία Αθανασίου

Λύση στην υπόθεση Ρωμανού. Μπήκε το “βραχιολάκι” στην τροπολογία Αθανασίου

Επιτέλους λύση στην υπόθεση Ρωμανού. Τι είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου στη Βουλή. Δέχθηκε η αντιπολίτευση την τροπολογία. Καταψήφισαν Γεωργιάδης και Πλεύρης

Λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος σταμάτησε την απεργία πείνας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ενέταξε στην τροπολογία της κυβέρνησης, πρόβλεψη για ηλεκτρονικό “βραχιολάκι”, στις περιπτώσεις εκπαιδευτικής άδειας.

Το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου είχε απορρίψει τις 5 τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και η ανεξάρτητη Ρ. Μακρή και του ΠΑΣΟΚ για να δοθεί λύση στο θέμα της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, με τη χρήση συσκευής γεωεντοπισμού (το γνωστό “βραχιολάκι”). Κατόπιν, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, όπως ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο υπ. Δικαιοσύνης παρουσίασε νέα τροπολογία που “αφορά όλους τους κρατούμενους φοιτητές” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα προβλέπει:

-Να χορηγείται δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων από κοντά με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) χωρίς τους νομικούς περιορισμούς, που ισχύουν μέχρι σήμερα, εφόσον έχουν οι κρατούμενοι πρώτα με επιτυχία παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων.

Να παρακολουθούν κοινώς στη συνέχεια με βραχιολάκι μετά από ένα εξάμηνο εξ αποστάσεως παρακολούθησης.

“Εξασφαλίζεται το δικαίωμα στη σπουδή” όπως είπε με αυτόν τον τρόπο.

Καταθέτοντας τη ρύθμιση ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι είναι ένας συγκερασμός των απόψεων που έχουν κατατεθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής με τρόπο που και το δικαίωμα σπουδής να εξασφαλίζεται και η αντεγκληματική πολιτική της πολιτείας δεν εξανεμίζεται.

Μετά την πρόταση Αθανασίου ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και δέχθηκε την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια, η τροπολογία έγινε δεκτή ομόφωνα.

Παρέμβαση Παπούλια

“Πρέπει να βρεθεί λύση με τρόπο ικανοποιητικό για τον Νίκο Ρωμανό”, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε  τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι.

Επίσης, ο κ.Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κάρολο Παπούλια τόνισε:

“Κύριε Πρόεδρε, αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, πρέπει να βρούμε λυση.”

Ανακούφιση και χειροκροτήματα στη Βουλή

Η τροπολογία έγινε δεκτή ομόφωνα και κάτω από τα χειροκροτήματα όλων των πτερύγων. Νωρίτερα όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά από έντονες διαβουλεύσεις και συζητήσεις και έχοντας συγκεράσει όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της τροπολογίας μήνυμα ελπίδας.

«Αποσύρουμε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και θα καλέσουμε το Νίκο Ρωμανό να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας και να μην χαρίσει τη ζωή του. Είναι μια τεράστια νίκη αυτή του Νίκου Ρωμανού και πάνω από όλα είναι της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης έκανε λόγο για μια πολύ καθαρή τροπολογία που κάμπτει όλους τους περιορισμούς και καλύπτει και την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού καθώς και άλλων φοιτητών κρατουμένων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το κόμμα του, ώστε όπως είπε, να δοθεί άμεσο και απτό αποτέλεσμα και να σταλεί από όλους το μήνυμα ότι πάνω από όλα είναι το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης, μίλησε για ένα καλό τέλος, μετά από μια δύσκολη συζήτηση.

«Η Βουλή έδειξε θεσμική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Αγωνιστήκαμε για να υπάρξει σύγκλιση και παρά τις διαφορές μας λύθηκε υπέρ της ζωής το θέμα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Για σοβαρή προσπάθεια που έγινε και είχε αποτέλεσμα, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από τους ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και η Ραχήλ Μακρή που μίλησε για λύση του προβλήματος προς τη θετική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη τροπολογία η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους φυλακισμένους φοιτητές, να κάνουν χρήση των διατάξεων για την ηλεκτρονική επιτήρηση για ένα εξάμηνο με την προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων κατά τους όρους που ορίζονται με υπουργική απόφαση επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Η αίτηση για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με τη χρήση ηλεκτρονικού γεωεντοπισμού, δεν απορρίπτεται από το Συμβούλιο παρά μόνο με ειδική αιτιολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης Α. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης, καταψήφισαν την τροπολογία.

Αθανασίου: Όταν επικρατεί σύνεση, η Βουλή μπορεί να ομονοεί

Με αφορμή την υπερψήφιση της τροπολογίας της Κυβέρνησης αναφορικά με την φοίτηση των κρατουμένων (καταδίκων και υποδίκων) φοιτητών και σπουδαστών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε:  

«Με πολλά κόμματα του Κοινοβουλίου μας χωρίζει χάσμα ιδεολογικό σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό. Όμως, σήμερα, η Βουλή, με την ομόφωνη αποδοχή και υπερψήφιση της πρότασης της Κυβέρνησης για το ζήτημα της φοίτησης των κρατουμένων, απέδειξε πως,όταν επικρατεί σύνεση, μπορεί να ομονοεί. Εύχομαι αυτό να το κάνει και για σπουδαιότερα ζητήματα για τηλειτουργία του πολιτεύματος, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για «ανάλγητη στάση της Κυβέρνησης», είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός του δεν έχει όρια. Κι’ αυτό διότι η διέξοδος που δόθηκε με την τροπολογία μας, στο πρόβλημα της φοίτησης των κρατουμένων, στηρίζεται στο νομοθέτημα για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκια) των κρατουμένων, νομοθέτημα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ψήφισε.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες βράδυ δεν είχε πρόταση για λύση στο ζήτημα των κρατουμένων φοιτητών και για τριάντα (30) ημέρες επιδίδετο σε ανούσιες ασκήσεις εντυπωσιασμού.

Αυτό και αν δεν είναι αναλγησία!».

(Φωτογραφία: sooc.photos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα