Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: “Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα”

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: “Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα”
Ενέργεια istock

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο έθεσε ως πρώτη εθνική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.

«Χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης. Με Δικαιοσύνη παντού», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις «έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες δομείται το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία», κατά την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ.

Η πρώτη αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας, το σχέδιο προβλέπει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, «ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο».

Επίσης: αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%. Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας. Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα. Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αξιοποίηση για όσο χρειαστεί του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη. Προστασία από τις αποκοπές ειδικά των ευάλωτων καταναλωτών.

Όσον αφορά στη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα το σχέδιο προβλέπει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%.

Παρακολουθείστε ζωντανά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα