Αλέξης Χαρίτσης: Ενιαίο μέτωπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία

Αλέξης Χαρίτσης: Ενιαίο μέτωπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία
Ο Αλέξης Χαρίτσης σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

«Δεν θα δείτε από εμάς τη μηδενιστική αντιπολίτευση που άσκησε στη δική μας κυβέρνηση η ΝΔ» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός και τονίζει πώς αν η κυβέρνηση επιτεθεί στα κοινωνικά δικαιώματα «θα μας βρει κάθετα απέναντί της, τόσο στη Βουλή, όσο και στον δρόμο». Τι δηλώνει για την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

*Η επόμενη μέρα του προοδευτικού χώρου. Το News 24/7 ανοίγει τον διάλογο

«Βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική κατάσταση, με δεξιά κυβέρνηση που πολύ σύντομα θα δοκιμάσει να αμφισβητήσει τις κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις. Για να απαντήσουμε αποτελεσματικά είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή συσπείρωση, το ενιαίο μέτωπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία. Μόνο έτσι θα βάλουμε φρένο στους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς της ΝΔ» υπογραμμίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, με συνέντευξή του στο Νews 24/7, που ανοίγει τον διάλογο για την επόμενη μέρα του προοδευτικού χώρου.

Ο Αλ. Χαρίτσης μάλιστα, τονίζει πως «το επόμενο διάστημα θα ανοίξουμε έναν ειλικρινή διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, δίχως εκπτώσεις στο πρόγραμμα και τις αξίες μας, αλλά και χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, που θα προστατεύσει τις λαϊκές κατακτήσεις και θα διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία στη χώρα».

Ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η οικονομική πολιτική που δρομολογεί η ΝΔ, όχι μόνο ισχυρή ανάπτυξη δεν θα φέρει, αλλά κινδυνεύει να δυναμιτίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα που πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και να βάλει τη χώρα ξανά σε περιπέτειες», ενώ επισημαίνει ότι «οι πολίτες δεν έδωσαν λευκή επιταγή στη ΝΔ να κυβερνήσει όπως θέλει». «Δεν θα δείτε, ωστόσο, από μας μηδενιστική αντιπολίτευση που άσκησε στη δική μας κυβέρνηση η ΝΔ» αναφέρει χαρακτηριστικά, παράλληλα, ωστόσο, προειδοποιεί: «Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιτεθεί στα κοινωνικά δικαιώματα, να ξηλώσει όσα κερδήθηκαν με τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού το προηγούμενο διάστημα, όπως πολύ φοβάμαι ότι θα κάνει, θα μας βρει κάθετα απέναντί της, τόσο στη Βουλή, όσο και στον δρόμο, μαζί με τα συνδικάτα και τα κινήματα των πολιτών».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τάσσεται υπέρ της άμεσης ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως «πρέπει να αποκτήσει οργανική και μόνιμη σχέση με όλον αυτόν τον κόσμο που τον στηρίζει εκλογικά. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενίσχυση της παρουσίας και των δυνάμεών μας εκεί που χτυπά η καρδιά της κοινωνίας: στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τις επαγγελματικές ενώσεις, τη νεολαία, στις κινήσεις πολιτών για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Το κόμμα μας χρειάζεται να αλλάξει γρήγορα, να ωριμάσει, οργανωτικά και προγραμματικά, για να γίνει το όχημα κάθε δημοκρατικού πολίτη που θέλει να μπει η χώρα σε προοδευτική τροχιά. Αυτό δεν σημαίνει κεντροαριστερή μετάλλαξη, όπως πολλοί σπεύδουν να προδικάσουν. Αντίθετα, τόσο η ελληνική εμπειρία όσο και η ευρωπαϊκή δείχνουν ότι είναι η σοσιαλδημοκρατία αυτή που καλείται να στραφεί προς την Αριστερά αν θέλει να ανακτήσει τη χαμένη κοινωνική της δυναμική» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΟ NEWS 24/7 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Πού αποδίδετε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;

Κοιτάξτε, για οκτώ χρόνια η ελληνική κοινωνία βρέθηκε σε ένα πρωτόγνωρο καθεστώς μνημονιακής εξαίρεσης που δοκίμασε τις αντοχές της. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του να εφαρμόσει ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής και πολιτικές που σε μεγάλο βαθμό δεν ήταν δικές του. Παρά το ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας,οι δυσκολίες για σημαντικό μέρος της κοινωνίας συνεχίστηκαν, καθώς τα βάρη που είχαν συσσωρευτεί τα πρώτα χρόνια της κρίσης ήταν δυσβάσταχτα. Όταν για παράδειγμα,σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε περισσότερο από 5.200 ευρώ την περίοδο 2011-14, η αύξηση των 700 περίπου ευρώ που υπήρξε το 2015-17δεν ήταν επαρκής για να κάνει τη διαφορά. Και παρά το ότι η ανεργία έπεσε 10 μονάδες κατά τη διάρκεια της θητείας μας, συνεχίζει να είναι πολύ υψηλή. Πέρα από την οικονομία, παρά τη μεγάλη προσπάθεια, πιο τολμηρές εκσυγχρονιστικές κινήσεις θα μπορούσαν για παράδειγμα να γίνουν για τη βελτίωση της σχέσης πολίτη-δημόσιας διοίκησης, για την απλούστευση διαδικασιών και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση της καθημερινότητας, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Συνολικά όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, τίμησε τις θυσίες του ελληνικού λαού,βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια και στον λίγο χρόνο που είχε στη διάθεσή του, εκτός της ασφυκτικής επιτροπείας, υλοποίησε μια σειρά μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας (υγειονομική κάλυψη για όλους, νομοσχέδια για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αύξηση κατώτατου μισθού, 120 δόσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και άλλα). Κάναμε πολλά, μας θλίβει όμως ότι δεν προλάβαμε, δεν καταφέραμε, αν θέλετε, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση μας είχε από την αρχή απέναντί της όλο σχεδόν, το μιντιακό σύστημα και πανίσχυρα ολιγαρχικά συμφέροντα που την πολέμησαν ανελέητα, με fake news, και καταστροφολογία, κατασυκοφαντώντας το έργο μας. Ενώ η οικονομία αναπτυσσόταν για εννιά συνεχόμενα τρίμηνα, τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης βελτιώνονταν και η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια, οι πολίτες βομβαρδίζονταν από τις οθόνες τους και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με μια εικονική πραγματικότητα διαρκούς καταστροφής. Αυτό δυστυχώς είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, το έζησα από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν πολλές φορές χρειάστηκε να απαντήσω σε κατηγορίες απολύτως αναληθείς, που πήγαζαν από την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση όλων όσων κάναμε και προσπαθούσαμε να πετύχουμε.

Παρά τις απώλειες όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ένα πολύ υψηλό ποσοστό που τον καθιστά μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και του δίνει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια. Η επιθυμία της ΝΔ και της διαπλοκής για στρατηγική ήττα της Αριστεράς διαψεύστηκε παταγωδώς.

Και την επόμενη ημέρα; Τι είδους αντιπολίτευση πρέπει κατά τη γνώμη σας να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θα ασκήσουμε μαχητική αλλά και υπεύθυνη και προγραμματικά τεκμηριωμένηαντιπολίτευση. Θα υπερασπιστούμε αταλάντευτα, τα συμφέροντα της κοινωνίας και όλα όσα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα άλλωστε, των εκλογών έδειξε ότι οι πολίτες δεν έδωσαν λευκή επιταγή στη ΝΔ να κυβερνήσει όπως θέλει.

Δεν θα δείτε ωστόσο, από εμάς τη μηδενιστική αντιπολίτευση που άσκησε στη δική μας κυβέρνηση η ΝΔ. Αν ο κ. Μητσοτάκης φέρει στη Βουλή μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλλω, θα τα στηρίξουμε.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει ενεργητική αντιπολίτευση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για κρίσιμα ζητήματα σε όλο το εύρος της δημόσιας σφαίρας.

Θα σας δούμε δηλαδή ξανά στους δρόμους;

Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιτεθεί στα κοινωνικά δικαιώματα, να ξηλώσει όσα κερδήθηκαν με τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού το προηγούμενο διάστημα, όπως πολύ φοβάμαι ότι θα κάνει, θα μας βρει κάθετα απέναντί της, τόσο στη Βουλή, όσο και στον δρόμο, μαζί με τα συνδικάτα και τα κινήματα των πολιτών. Άλλωστε, ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκατέλειψε την κοινωνική παρέμβαση και την κινηματική δράση, ακόμη και όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Το βασικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι κατά τη γνώμη σας;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα είναι να ανασυντάξουμε το κόμμα, που κακά τα ψέματα, παραμελήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Να αναζωογονήσουμε τις τοπικές και κλαδικές οργανώσεις και να ενισχύσουμε τη ζωντανή, πρόσωπο με πρόσωπο, παρέμβαση στις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς και στη νεολαία. Αυτό ξεκίνησε ήδη από την προεκλογική περίοδο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και πάλι δυναμικά στην κοινωνία και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική. Η δύναμη της Αριστεράς ήταν και παραμένει η ζωντανή και αδιαμεσολάβητη σχέση της με την κοινωνία, με τα λαϊκά στρώματα και τους νέους. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε και πάλι, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Για εσάς ο μετασχηματισμός του κόμματος που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας τι σημαίνει;

Σημαίνει πρώτα και κύρια να μετουσιωθεί το υψηλό ποσοστό των εκλογών, που καθιερώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγάλη προοδευτική δύναμη της χώρας μας, και σε ανάλογη κοινωνική γείωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει οργανική και μόνιμη σχέση με όλον αυτόν τον κόσμο που τον στηρίζει εκλογικά. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενίσχυση της παρουσίας και των δυνάμεών μας εκεί που χτυπά η καρδιά της κοινωνίας: στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τις επαγγελματικές ενώσεις, τη νεολαία, στις κινήσεις πολιτών για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το κόμμα μας χρειάζεται να αλλάξει γρήγορα, να ωριμάσει, οργανωτικά και προγραμματικά, για να γίνει το όχημα κάθε δημοκρατικού πολίτη που θέλει να μπει η χώρα σε προοδευτική τροχιά. Αυτό δεν σημαίνει κεντροαριστερή μετάλλαξη, όπως πολλοί σπεύδουν να προδικάσουν. Αντίθετα, τόσο η ελληνική εμπειρία όσο και η ευρωπαϊκή δείχνουν ότι είναι η σοσιαλδημοκρατία αυτή που καλείται να στραφεί προς την Αριστερά αν θέλει να ανακτήσει τη χαμένη κοινωνική της δυναμική. Σημαίνει όμως, τη δημιουργία ενός μαζικού λαϊκού κόμματος της Αριστεράς του 21 αιώνα, ικανό να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής. Ένα κόμμα που κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν.

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξουμε έναν ειλικρινή διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, δίχως εκπτώσεις στο πρόγραμμα και τις αξίες μας, αλλά και χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, που θα προστατεύσει τις λαϊκές κατακτήσεις και θα διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία στη χώρα.

Μπορεί ακόμα και να ενοποιηθεί οργανωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Ας μην προτρέχουμε. Αυτό που προέχει τώρα είναι να διευρυνθεί η προοδευτική συμμαχία και να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να ριζώσει στους κοινωνικούς χώρους και φυσικά, να εμβαθύνει τις προγραμματικές επεξεργασίες της, σφυρηλατώντας παράλληλα την ενότητά της. Το ποια ακριβώς θα είναι η οργανωτική της αποκρυστάλλωση θα το δούμε στην πορεία, αφού πρώτα έχουν προχωρήσει όλα τα παραπάνω.

Είναι μεγάλη πρόκληση, σε μια περίοδο γενικευμένης δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στην πολιτική, αλλά και μεγάλης κοινωνικής πολυμορφίας, να φτιάξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικές δομές, που θα μπορούν να συμπεριλάβουν όσους και όσες μας προσεγγίζουν με ανανεωμένο ενδιαφέρον και διάθεσης προσφοράς. Χρειάζεται να διδαχθούμε από αντίστοιχες καλές πρακτικές διεθνώς, να πειραματιστούμε μαζί με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που μας προσεγγίζουν, τελικά να κατακτήσουμε ένα νέο, πιο ανοιχτό και δημοκρατικό, περισσότερο ριζοσπαστικό και αποτελεσματικό πολιτικό φορέα.

Με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας; Είναι επιδίωξή σας; Θα αναλάβετε πρωτοβουλίες;

Εμείς θα το επιδιώξουμε, τώρα άλλωστε βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική κατάσταση, με δεξιά κυβέρνηση που πολύ σύντομα θα δοκιμάσει να αμφισβητήσει τις κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις. Για να απαντήσουμε αποτελεσματικά είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή συσπείρωση, το ενιαίο μέτωπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία. Μόνο έτσι θα βάλουμε φρένο στους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς της ΝΔ.

Αρκεί βέβαια και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τον μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ που διεξήγαγαν όλο το προηγούμενο διάστημα και να στρέψουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Προφανώς δεν αναφέρομαι στην Ελληνική λύση του κ. Βελόπουλου, καμία δυνατότητα συνεργασίας δεν υπάρχει με την ακροδεξιά. Αυτή θα μας βρει από την πρώτη στιγμή απέναντί της.

Η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη σας, είναι κυβέρνηση με προοπτική οκταετίας;

Όχι, δεν το πιστεύω. Η ΝΔ υποσχέθηκε προεκλογικά τα πάντα στους πάντες και φρόντισε – με τη βοήθεια βέβαια και του μιντιακού συστήματος που τη στηρίζει – να κρύψει τα νεοφιλελεύθερα και αντικοινωνικά στοιχεία του προγράμματός της. Τώρα όμως οι εκλογές τελείωσαν και οι πολίτες περιμένουν να δουν τις γενναίες φοροελαφρύνσεις, τις επενδύσεις και τις πολλές νέες δουλειές που τους υποσχέθηκε.

Αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα που στήριξαν και στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη,απαιτούν να τους δώσει τα ανταλλάγματα που τους έταξε: την ελαστικοποίηση της εργασίας, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την παράδοση κρίσιμων υπηρεσιών του δημοσίου, την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού κλπ. Επειδή όμως οι υποσχέσεις προς τη μεσαία τάξη έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τις ελίτ, δεν έχω καμία αμφιβολία ποιες θα θυσιαστούν.

Επιπλέον, φοβάμαι ότι η οικονομική πολιτική που δρομολογεί η ΝΔ, όχι μόνο ισχυρή ανάπτυξη δεν θα φέρει, αλλά κινδυνεύει να δυναμιτίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα που πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και να βάλει τη χώρα ξανά σε περιπέτειες.

Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα βιώσουν τη διάψευση των προσδοκιών τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε δίπλα τους για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα