Καλογήρου: Η αλλαγή στον νόμο περί καταχραστών θα λάβει υπόψη τους ασθενέστερους

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου στη Βουλή
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου στη Βουλή EUROKINISSI

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Ν. Φίλη για την υπόθεση της καθαρίστριας στον Βόλο και τόνισε ότι πρέπει να ικανοποιηθεί η επιθυμία της κοινής γνώμης οι καταχραστές του Δημοσίου να επιστρέφουν τα χρήματα.

Η πρόταση για τις αλλαγές στον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου με τον οποίο τιμωρήθηκε η καθαρίστρια στον Βόλο «δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη τους ασθενέστερους» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Ο Μ. Καλογήρου αναγνώρισε ότι η πρόβλεψη για επιβολή ισοβίων για οικονομικά εγκλήματα δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με την αυστηρότητα των ποινών, ενώ επισήμανε και την επιθυμία της κοινής γνώμης οι καταχραστές του Δημοσίου να επιστρέφουν τα χρήματα με τα οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο.

Ο Μ. Καλογήρου μίλησε για «πλαίσιο μιας ποινικής συνδιαλλαγής που θα δίνει τη δυνατότητα σε κατηγορουμένους για οικονομικά αδικήματα να μπορούν να αποκαταστήσουν την ζημία με συγκεκριμένες διαδικασίες και δικονομικούς κανόνες». Ο Μ. Καλογήρου αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση της καθαρίστριας, καθώς η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται, τόνισε όμως ότι ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου είναι «αναχρονιστικός» και «χρειάζεται εξορθολογισμό» θυμίζοντας τον διαχρονικό προβληματισμό που έχει προκαλέσει στον νομικό κόσμο η εφαρμογή του.

Ν. Φίλης: Διώκονται αδικήματα επιβίωσης

Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι η ερμηνεία που δίνεται στον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου «προσβάλλεται βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα», καθώς, αντί για εγκλήματα του «λευκού κολάρου» «καταντήσαμε να διώκονται απλοί, φτωχοί άνθρωποι» με εξοντωτικές ποινές σε σχέση με το αδίκημά τους. Ο Ν. Φίλης σημείωσε ότι με την ερμηνεία που δίνεται στο νόμο διώκονται «αδικήματα επιβίωσης», ενώ θύμισε και την αρχαία παραβολή του νόμου με τον ιστό της αράχνης που πιάνει μόνο τα μικρά έντομα, ενώ τα μεγάλα τον σχίζουν και τον διαπερνούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
SHARE: