Άμεση αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Ερντογάν

O Aλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντηση τους
O Aλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντηση τους EUROKINISSI

Ελληνοτουρκικά και Συμφωνία των Πρεσπών στο μενού των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη συνάντηση με Ζάεφ.

Με την κυβέρνηση να “χαμηλώνει” την σημασία που έχει η πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αντιθέτως να αναβαθμίζει ως κεντρικό ζήτημα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών ξεκινά η διήμερη Σύνοδος των ηγετών της βορειοατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας που συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας θα συναντηθεί τελικώς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο στις 2.30 το μεσημέρι. Την συνάντηση ασφαλώς και θα απασχολήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την ένταση που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει μετ' επιτάσεως στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει υπό την σκιά των επαναλαμβανόμενων πιέσεων που ασκεί η Άγκυρα προς την Ελλάδα να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους που φέρονται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα.

Το θέμα πάντως θα τεθεί με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και στους υπόλοιπους ηγέτες με τους οποίους θα έχει επαφές ώστε να ενταθούν οι πιέσεις προς τον Ερντογάν για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και επιστροφή την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για την προώθηση του αιτήματος ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε χθες ότι το ζήτημα της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν θα απασχολήσει την Σύνοδο Κορυφής. “Είναι κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι θα απασχολήσει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα τον οποιονδήποτε στο ΝΑΤΟ” ανέφερε ο εκπρόσωπος επιμένοντας στον τυπικό χαρακτήρα που θα έχει για την ένταξη της ΠΓΔΜ η συγκεκριμένη Σύνοδος.

Η κυβέρνηση θυμίζει ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στην ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών και πρωτίστως με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, με τροποποίηση της συνταγματικής ονομασίας, και άρθρων που υπονοούν αλυτρωτισμό.

Σημειωτέον πως χθες στο πλαίσιο της Συνόδου του Λονδίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Αλεξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε “κλειδί” για την διεύρυνση της ΕΕ και την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Γεγονός για το οποίο δέχτηκε τα συγχαρητήρια της Τερέζα Μέι που αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Βαλκανική αλλά και τον κεντρικό της ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Έλληνες στρατιωτικοί, Τσίπρας, Ερντογάν, Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει. Βγαίνει από την κρίση, ανακτά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια

Κλείδωσε η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ

Σύνοδος Δ.Βαλκανίων: Στήριξη ΕΕ για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

ADVERTISING

SHARE: