Αμφισβητεί ο Γ. Στουρνάρας το πόρισμα της Βουλής για τη Siemens

Αμφισβητεί ο Γ. Στουρνάρας το πόρισμα της Βουλής για τη Siemens
The represantatives of the European Institutions (European Central Bank, European Commission, IMF and EMS) visit the Bank of Greece, in Athens, July 31, 2015 / , , 31 , 2015 SOOC

Δήλωσε ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός για ζημίες 2 δις ευρώ. Υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του λέγοντας ότι δεν μπορούσε να μην υπογράψει συμβιβασμό και ευχαρίστησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο που είπε ότι καλώς έπραξε

Τους χειρισμούς του στην υπόθεση Siemens αλλά και το συμβιβασμό της ελληνικής κυβέρνησης με την γερμανική εταιρεία υπερασπίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας αμφισβητώντας αντίθετα ευθέως το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής που έκανε λόγο για ζημία 2 δις ευρώ.

«Για να είναι 2 δις ευρώ οι αξιώσεις λόγω προμηθειών 10% θα έπρεπε ο τζίρος της Siemens στην Ελλάδα να είναι 20 δις ευρώ. Δεν προκύπτει, όμως, κάτι τέτοιο» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας αμφισβητώντας ευθέως τα συμπεράσματα του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens. Ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε μάλιστα ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens τον οποίο υπέγραψε το 2012 ως υπουργός Οικονομικών υπήρξε λογικός και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. «Πολύ κάναμε και κλείσαμε την εκκρεμότητα με τη Siemens» είπε χαρακτηριστικά στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και υπογράμμισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο προσπορίστηκε οφέλη που ξεπερνούν τα 330 εκ. ευρώ με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Υπερασπίστηκε μάλιστα την επιλογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού έναντι των δικαστικών διεκδικήσεων. «Αν δεν κάναμε συμβιβασμό θα μπαίναμε σε μια περιπέτεια η οποία δεν ξέρει κανείς  που θα κατέληγε» είπε και σημείωσε ότι υπήρχε κίνδυνος το Ελληνικό Δημόσιο να κέρδιζε ακόμη λιγότερα χρήματα στο δικαστήριο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επικρότησε όμως και την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να μην ακυρώσει τη συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία. «Η σύμβαση εκτελείται και καλώς εκτελείται» είπε. Υπογράμμισε ακόμη ότι η συμφωνία αφορά μόνο αστικές και διοικητικές ευθύνες της Siemens και όχι ποινικές.

Ο κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του για την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού λέγοντας ότι υπέγραψε ως όφειλε και εμπρόθεσμα. «Δεν είχα το δικαίωμα να μην υπογράψω ή να τροποποιήσω τη σύμβαση» είπε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε ότι πριν υπογράψει είχε λάβει σχετική εισήγηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας τον δικαίωσε καθώς απεφάνθη ότι δεν μπορούσε να μην υπογράψει τον συμβιβασμό αλλά και ότι η υπογραφή έγινε εμπρόθεσμα.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ευχαρίστησε μάλιστα δημόσια τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που επικρότησε τους χειρισμούς του. «Ο κ. Βενιζέλος είπε όλα έπρεπε να πω εγώ» είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Θετική στάση έναντι του κ. Στουρνάρα κράτησε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου τηρώντας εντελώς διαφορετική στάση σε σχέση με την προκατόχο της στην προεδρεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τότε Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

(Πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα