Αμηχανία στο Μαξίμου μετά τις βόμβες Σαμαρά για Τουρκία-Βόρεια Μακεδονία

Αμηχανία στο Μαξίμου μετά τις βόμβες Σαμαρά για Τουρκία-Βόρεια Μακεδονία
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

“Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές”, τόνισε ο Χρ. Ταραντίλης, ερωτηθείς για τα όσα είπε ο Μεσσήνιος πολιτικός.

Σε δύσκολη θέση φέρνει την κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τις τελευταίες δηλώσεις του τόσο για τις διερευνητικές με Τουρκία και την προσφυγή στη Χάγη, όσο και για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

“Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό” ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη στη βροχή σχετικών ερωτημάτων στο briefing. Απάντηση, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ένα “άδειασμα” του κ. Σαμαρά, αλλά χωρίς ευθεία σύγκρουση μαζί του, καθώς υπονοεί ότι ως πρώην πρωθυπουργός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά πως οι απόψεις του είναι εκτός γραμμής.

Αυτό βέβαια δεν απαντά στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι εσωκομματικά στη ΝΔ στην περίπτωση που οι διερευνητικές θέσουν τη βάση για προσφυγή στη Χάγη.

Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά επαναφέρουν όμως στην επιφάνεια και ένα πιο άμεσο και πρακτικό πρόβλημα για τη ΝΔ, που αφορά στην ψηφοφορία για την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της απροθυμίας των κυβερνητικών βουλευτών γενικότερα, αλλά και της δεδηλωμένης πρόθεσης του πρώην πρωθυπουργού να απόσχει από την ψηφοφορία των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η ψήφιση τους έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Και ενδεχομένως εκεί να συνεχίσει να παραπέμπεται για όσο καιρό μπορεί η Αθήνα να παίξει καθυστερήσεις.

Στο ερώτημα πότε θα έλθουν τα εφαρμοστικά της συμφωνίας των Πρεσπών μνημόνια στη Βουλή, ο κ.Ταραντίλης απάντησε αορίστως πως είναι θέμα κοινοβουλευτικού προγραμματισμού, ενώ στο ερώτημα εάν οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση ή θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, υπενθύμισε με νόημα, ότι οι συνθήκες με μία γειτονική χώρα συνιστούν διεθνή υποχρέωση για τη χώρα, η οποία θα τις τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν η ΝΔ ως κόμμα διαφωνεί, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να ψηφίσουν.

Και στο ειδικότερο ερώτημα εάν θα διαγραφεί ο κ. Σαμαράς εφόσον καταψηφίσει, ο κ. Ταραντίλης απλώς επανέλαβε ότι “είναι γνωστές οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής”, αποφεύγοντας επί της ουσίας να απαντήσει και δείχνοντας ότι ο κ. Σαμαράς έχει “ειδική μεταχείριση”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα