"Αναρρίχηση διαμαρτυρίας" σε βράχο των Μετεώρων, από στελέχη του Ποταμιού

Τα στελέχη του Ποταμιού Στέφανος Ψημένος και Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα (υποψήφιοι ευρωβουλευτές), σε αναρρίχηση στα βράχια των Μετεώρων αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου, στην οποία διατύπωσαν τις θέσεις του Ποταμιού σχετικά με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολοικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την  διεξαγωγή του Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ στα Μετέωρα, αλλά και για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού γενικότερα, την Τρίτη 29 Ιουλίου 2014.
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Τα στελέχη του Ποταμιού Στέφανος Ψημένος και Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα (υποψήφιοι ευρωβουλευτές), σε αναρρίχηση στα βράχια των Μετεώρων αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου, στην οποία διατύπωσαν τις θέσεις του Ποταμιού σχετικά με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολοικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την διεξαγωγή του Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ στα Μετέωρα, αλλά και για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού γενικότερα, την Τρίτη 29 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Δύο στελέχη του Ποταμιού αναρριχήθηκαν στα Μετέωρα με αφορμή το γεγονός ότι το ΚΑΣ απέρριψε αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης που θέλησε να διοργανώσει στα Μετέωρα το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης, το περίφημο Petzl Rocktrip Festival

«Η αναρρίχηση και τα μοναστήρια μπορούν να συνυπάρξουν στα Μετέωρα». Αυτό είναι το μήνυμα που επιχείρησαν σήμερα να δώσουν δυο μέλη του «Ποταμιού» που πραγματοποίησαν το πρωί μία «αναρρίχηση διαμαρτυρίας» στο βράχο Δουπιάνης στα Μετέωρα, με αφορμή το γεγονός ότι το ΚΑΣ απέρριψε αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης που θέλησε να διοργανώσει στα Μετέωρα το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης, το περίφημο Petzl Rocktrip Festival.

Συγκεκριμένα τα στελέχη το «Ποταμιού», Στέφανος Ψημένος και Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα που ήταν και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, πραγματοποίησαν επί δυο ώρες περίπου την εν λόγω αναρρίχηση υπό τα βλέμματα πολλών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο προκειμένου να παρακολουθήσουν το εγχείρημα, ενώ κάποιοι από αυτούς δοκίμασαν επίσης να αναρριχηθούν. Στη συνέχεια δε στο σημείο όπου έγινε η αναρρίχηση έδωσαν συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσαν τις θέσεις του «Ποταμιού» για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Ψημένος για τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός τόπος συνεννόησης, εν προκειμένω μεταξύ του ΚΑΣ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Όπως παρατήρησε η δικαιολογία που έδωσε το ΚΑΣ για την απόρριψη του αιτήματος διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα ήταν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν συνάδει με την ιερότητα του χώρου. Ωστόσο, όπως παρατήρησε τα τελευταία 50 χρόνια έρχονται στα Μετέωρα αναρριχητές από κάθε γωνιά του πλανήτη για να απολαύσουν αναρρίχηση σε ένα μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς κροκαλοπαγή βράχο, μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι φυσιολάτρες, μένουν τουλάχιστον μια εβδομάδα ο καθένας στα τοπικά καταλύματα, τρώνε στα τοπικά εστιατόρια, και ψωνίζουν από τα τοπικά καταστήματα. Το σπορ που ασκούν, η αναρρίχηση, δεν έχει μηχανικά μέσα που να παράγουν θόρυβο ή καυσαέρια, δεν ενοχλεί με κανέναν τρόπο τους άλλους επισκέπτες του χώρου, και δεν αφήνει ίχνη στο περιβάλλον.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι αναρριχητές και οι μοναχοί-μοναχές συνυπάρχουν αρμονικά.

Η απόρριψη από το ΚΑΣ του αιτήματος της Ομοσπονδίας για την διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για όλους και για την τοπική κοινωνία η οποία θα είχε οικονομικές απολαβές από την αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω του γεγονότος, καθώς, περισσότερα από 1000 άτομα (αθλητές, θεατές και δημοσιογράφοι) από όλον τον κόσμο, επί μια εβδομάδα (29 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου) θα ήταν μαζεμένοι στα Μετέωρα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης, με τη διεθνή δημοσιότητα που το συνοδεύει, θα καθιέρωνε τα Μετέωρα ως παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό, όπως συνέβη και με την Κάλυμνο από το 2006, όταν διεξήχθη εκεί αυτό το Φεστιβάλ. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει επέκταση της τουριστικής περιόδου, νέες θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη.

Το Ποτάμι, υπογράμμισε ο κ Ψημένος, υποστηρίζει τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα και καλεί το Κ.Α.Σ., το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Πολιτισμού, τη μοναστική κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός και γενικότερα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ποτάμι
SHARE:

24Media Network