Αναστασιάδης: Επιδιώκουμε λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού

Αναστασιάδης: Επιδιώκουμε λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού
Ν. Αναστασιάδης Eurokinissi

Ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει προς τον σκοπό της επίτευξης λύσης «μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος».

Τη σημασία που θα έχει μια βιώσιμη και λετουργική λύση του Κυπριακού Προβλήματος υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στην 3ή Ευρω-Αραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Επιδιώκουμε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα επιτρέπει και στους δύο Να συνυπάρξουν ειρηνικά, να ευημερήσουν και να συνεργαστούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης η λύση του Κυπριακού να καταστήσει την Κύπρο ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας στις προσπάθειες δημιουργίας ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει προς τον σκοπό της επίτευξης λύσης. «Αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία, θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης, μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος». Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η ανακάλυψη υδρογοναθράκων στην περιοχή δημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

«Κύπρος και Ελλάδα εργάζονται σστηματικά για τη στενότερη συνεργασία αραβικών κρατών και ΕΕ σε επίπεδο κορυφής. Από τις τριμερείς συνεργασίες με αραβικές χώρες προέκυψαν σημαντικά οφέλη τόσο για την Ευρώπη όσο και για τα αδερφά αραβικά κράτη», συμπλήρωσε. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι ΕΕ και αραβικός κόσμος καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συντείνουν στη διαιώνιση των παρατεταμένων ταραχών και στην επιδείνωση της αστάθειας στην περιοχή.

«Την ίδια ώρα, φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας κρατών και εθνικές διενέξεις, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων, που με τη σειρά τους έχουν επιφέρει πρωτοφανείς ροές προσφύγων και μεταναστών τις οποίες πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Αραβικού κόσμου βιώνουν» υπογράμισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι σοβαρές αυτές προκλήσεις απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των συμπράξεων και της αλληλοεπίδρασης μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού Συνδέσμου, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα