Ανδρουλάκης: “Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο πυρήνας της διαφθοράς”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Βουλής
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Βουλής Eurokinissi @Γιώργος Κονταρίνης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για Τέμπη, κράτος δικαίου αλλά και την διαπλοκή.

«Ένα κράτος λάφυρο αυτή η είναι η προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης» επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην πρόταση δυσπιστίας που συζητείται στη Βουλή. Είπε πως «ο πολίτης περίμενε αυτές οι νοοτροπίες που οδήγησαν στα μνημόνια να αποτελέσουν παρελθόν. Ένα άλλο υπόδειγμα διακυβέρνησης. Όμως εσείς αποδεικνύετε ότι είστε αμετανόητοι». Μάλιστα σχολίασε καυστικά την παραίτηση των δύο υπουργών Επικρατείας της Ν.Δ, Σταυρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.

Αναφερόμενος στα Τέμπη είπε πως «σήμερα μιλάμε για μία τραγωδία και ένα έγκλημα για το οποίο δεν θα ανεχθούμε να επιβάλετε ένα κλίμα σιωπής», επαναφέροντας την καταγγελία για το τρίπτυχο «διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον σας ήταν να επενδύσετε στην «κακιά στιγμή» και στο «ανθρώπινο λάθος» σε συνδυασμό με τη «σιωπή που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί από την Ν.Δ και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε ότι «το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εντόπιζε ευθύνες για τους κ.κ Σπίρτζη και Καραμανλή» για αυτό και «προτείναμε αμέσως προανακριτική επιτροπή». Όμως – συνέχισε- «την απορρίψατε ξεκαθαρίζοντας ο κ.Βορίδης πριν ξεκινήσει η συζήτηση πως δεν υπάρχει περίπτωση να την στηρίξετε».

Πρόσθεσε ότι «υποβαθμίσατε συνειδητά το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ισχυριζόμενοι ότι αφορά ευρωπαϊκά χρήματα» τονίζοντας πως «αν η 717 είχε υλοποιηθεί τα τραίνα δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ λέει αυτό το πόρισμα» και «αυτή είναι η ευθύνη του κ.Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα που σχετίζονται με το μοντάζ των ηχητικών της μοιραίας νύχτας που διανεμήθηκαν σε ιστότοπους. Όπως δήλωσε «την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες έβαζαν στο μυαλό τους ότι σε αυτό το τραίνο θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά τους, κάποια νοσηρά μυαλά είχαν μια άλλη προτεραιότητα: Έφαζαν σε εφαρμογή το σχέδιο χειραγώγησης της κοινής γνώμης ενόψει των εθνικών εκλογών».

Τονίζοντας πως ήταν «μόνη τους αγωνία να ενισχυθεί το κυβερνητικό αφήγημα ότι φταίει ο σταθμάρχης και μόνον αυτός, τον οποίο εσείς είχατε διορίσει». Τόνισε πως «αυτό το νοσηρό χέρι είναι ανάμεσά σας όπως ήταν και στις υποκλοπές».

Με βάση αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε τα τρία ερωτήματα που έχει ήδη καταθέσει στην Βουλή: «Ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος τις χάλκευσε και ποιος τις έδωσε στο συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης;».

Ο Νικος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας που πήρε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «εκφράζουμε μια γνήσια αγωνία του ελληνικού λαού». Όπως είπε «δεν είναι εξω-θεσμική διαδικασία όπως θέλετε να την παρουσιάζετε. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση η πρωτοβουλία που πήραμε» με την οποία «στεκόμαστε απέναντι στο ύφος και το ήθος της διακυβέρνησής σας. Αυτό το ήθος που επέδειξε χθες από αυτό το βήμα ο κ.Καραμανλής που θέλησε να το παίξει και θύμα».

Σημείωσε μάλιστα για τους βουλευτές της Ν.Δ πως «με το θερμό χειροκρότημα τους στον κ.Καραμανλή καταφέρανε να αποδείξουν την μηδενική ενσυναίσθηση».

Περί διαπλοκής

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Λέγοντας μεταξύ άλλων «κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια από την εξαγωγή του Predator στην Αφρική» και το πρόσωπο που εμπλέκεται «το κάνατε διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας». Θυμίζοντας επίσης πως «είχατε το θράσος να με παρουσιάζεται ως συνεργάτη ξένων δυνάμεων και γελούσαν οι πρεσβείες».

Ό πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε με έντονο τρόπο και την είδηση της παραίτησης των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου συνδέοντάς του με καταγγελίες για κυβερνητική διαπλοκή. Όπως ανέφερε «η συλλογική σας φαυλότητα σας έφερε στο σημείο να με κατηγορήσετε ότι κίνητρο μου για την πρόταση δυσπιστίας είναι η διαπλοκή. Ποια διαπλοκή; Με ποια media; Ποια συμφέροντα καταγγέλλετε; Αυτά που το πρωί της Κυριακής λέγατε πως θέλανε να σας ρίξουν και το βράδυ πίνανε ποτάρες με τα ίδια συμφέροντα;».

Συνέχισε ρωτώντας: «Καπνίζανε πούρα οι κ.κ Παπασταύρου και Μπρατάκος ή τους στείλατε να καπνίσουν την Πίπα της Ειρήνης», προσθέτοντας πως «αν αυτά που λέμε δεν σας ακουμπούν δεν θα είχαν παραιτηθεί οι δυό σας συνεργάτες» και τονίζοντας πως «ο πυρήνας της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα