"Άνοιγμα" Τσίπρα σε Φώφη για την αναθεώρηση μετά την επίθεση Βενιζέλου

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματα
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματα EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός απαντά προς τη Γεννηματά για "προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση", λίγες ώρες μετά την ευθεία αντίθεση Βενιζέλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πολιτικό κλίμα δεν είναι κατάλληλο για μια ουσιαστική Συνταγματική Αναθεώρηση τη δεδομένη στιγμή

Την ανάγκη μιας “προοδευτικής τομής” που θα προωθήσει μία “προοδευτική αναθεώρηση” του Συντάγματος υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική επιστολή του προς τη Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο, καίτοι ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής πως ο ίδιος λέει “ναι” στην έναρξη ενός τέτοιου διαλόγου, “φωτογραφίζει” τις προτάσεις που η ίδια έχει καταθέσει ως “πολιτικά ουδέτερες”, εκφράζοντας τη διαφωνία του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναλυτικά, η απαντητική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τη Φώφη Γεννηματά έχει ως εξής:

“Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

κα Φώφη Γεννηματά

Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής

Αθήνα, 27.3.18

Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.

Όπως  γνωρίζεις,  έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου,  θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.

Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις  τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.

Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ωστόσο,  εκτιμώ ότι αν ο τόπος  χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν  μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος  έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ευθεία επίθεση Βενιζέλου στη Γεννηματά για την πρόταση αναθεώρησης Συντάγματος

Οι 11 προτάσεις Θεοδωράκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αποστασιοποιείται από τη συνταγματική αναθεώρηση της Γεννηματά ο Μητσοτάκης

Επιστολές για τη συνταγματική αναθεώρηση ετοιμάζει η Φ. Γεννηματά

SHARE:

24Media Network