Άνοιξε τα χαρτιά του για το ασφαλιστικό ενόψει ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Άνοιξε τα χαρτιά του για το ασφαλιστικό ενόψει ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

"Ιδιωτικός αποταμιευτικός κουμπαράς στο κομμάτι της επικουρικής σύνταξης" για κάθε ασφαλισμένο. Μείωση εισφορών από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας και υπό τον όρο ότι δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Άνοιξε τα χαρτιά του για το ασφαλιστικό ενόψει ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας με τη χτεσινή του συνέντευξη στον Alpha το σχέδιό του των τριών πυλώνων στο Ασφαλιστικό. Βασικό στοιχείο στη φιλοσοφία του ασφαλιστικού που επαγγέλλεται ο πρόεδρος της ΝΔ είναι το άνοιγμα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του τομέα της επικουρικής σύνταξης.

Στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχει ο πρώτος πυλώνας, που θα δίνει την κύρια-βασική σύνταξη στους ασφαλισμένους και είναι αυτή που θα εγγυάται το κράτος. Στο δεύτερο πυλώνα θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έναν «ατομικό αποταμιευτικό κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο (ο οποίος μπαίνει τώρα στο σύστημα) που θα μπορούν να τον διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά με την εποπτεία του κράτους. Απ’ αυτό τον «κουμπαρά» θα δίνεται η επικουρική σύνταξη. Ουσιαστικά ο δεύτερος πυλώνας θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικά και όχι αναδιανεμητικά κριτήρια όπως ίσχυε στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη με αυτή τη φιλοσοφία αντιμετωπίζεται «το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου» που είναι η «τιμωρία της εργασίας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ στο δικό του σχέδιο «εάν δουλεύεις περισσότερα θα παίρνεις περισσότερα και αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες στο 15% από το 20% αλλά σε «βάθος τετραετίας» και υπό τον όρο ότι δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει παράλληλα να ανησυχεί αν ο Αλέξης Τσίπρας εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ καθώς το επιχείρημα που αντιτάσσει είναι ότι πως η «κλοπή» από τον πρωθυπουργό ορισμένων προτάσεων από το δικό του πρόγραμμα δεν καθιστά ικανό τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει ένα «πραγματικό πρόγραμμα φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα