Αντιπαράθεση Μεϊμαράκη-Βορίδη για τη στρατηγική της Ν.Δ.

Αντιπαράθεση Μεϊμαράκη-Βορίδη για τη στρατηγική της Ν.Δ.
27-05-2011-ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ-Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κ.τ.Β. επί της προτάσεως του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, για τη σύσταση επιτροπής «για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους»// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΝΔ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΛΑΟΣ. (EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, ο βουλευτής Αττικής επέμεινε πως πρέπει να τεθεί θέμα δεδηλωμένης, με τον πρόεδρο της Ν.Δ να απαντά ενοχλημένος ότι έτσι θα συσπειρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ εν τέλει δεν καταθέτει πρόταση μομφής και αφήνει την κυβέρνηση μειοψηφίας να προχωρήσει

Η διαφωνία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη με το βουλευτή Αττικής Μάκη Βορίδη για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της χθεσινής συνεδρίασης της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Και αυτό καθώς αποτυπώνει δύο διαφορετικές φιλοσοφίες για το χειρισμό των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, με την άποψη του κ.Μεϊμαράκη πάντως να απηχεί την πλειοψηφία των βουλευτών και κυρίως του καραμανλικού στρατοπέδου.

Κατά τη συζήτηση χθες για τη στάση της Ν.Δ στην ψηφοφορία, ο κ.Βορίδης υποστήριξε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη, εφόσον ήταν βέβαιο πως το νομοσχέδιο δε θα ψηφιζόταν από το σύνολο .

Εμφανώς ενοχλημένος, ο κ.Μεϊμαράκης του υπενθύμισε ότι σε νομοσχέδιο δεν χάνεται η δεδηλωμένη.

“Μόνο εάν κάνουμε πρόταση μομφής και αν το κάνουμε αυτό θα τους συσπειρώσουμε”, επισήμανε στη συνέχεια στο κ.Βορίδη, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ είχε προβλέψει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δε θα πήγαινε σε συμφωνία και μάλιστα είχε βάλει στοίχημα με συναδέλφους του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ έσπευσε μάλιστα να ξεκαθαρίσει τόσο στη δευτερολογία του λίγο πριν την ψηφοφορία, όσο και στις δηλώσεις του μετά το πέρας αυτής, πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής- τουλάχιστον όχι τώρα.

Και ανέπτυξε δημοσίως απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό το σκεπτικό της απάντησης του νωρίτερα στον κ.Βορίδη: “Εγώ δεν λέω ούτε για να πέσετε, ούτε για εκλογές, ούτε τι είπατε προηγουμένως, προτάσεις δυσπιστίας κ.λ.π. Γιατί; Θέλετε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση; Άμα χρειάζεστε να την κάνουμε” , καταλήγοντας σε μία φράση απολύτως χαρακτηριστική της στρατηγικής του: “Όποιος κυβερνάει, θα έχει και τις ευθύνες.”

Η ηγεσία της Ν.Δ έχει επιλέξει να απέχει από συζητήσεις για πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλαγή πρωθυπουργού και κυβέρνηση εθνικού σκοπού ή όρους στον πρωθυπουργό προκειμένου να παράσχει τη στήριξη της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στόχος είναι να αποφύγει να γίνει μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση: Να δείξει δηλαδή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πυλώνας σταθερότητας την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κλυδωνίζεται και να αποφύγει -εφόσον δεν αναγκαστεί από τις εξελίξεις διαφορετικά- να επιμεριστεί το πολιτικό κόστος συμμετοχής σε ένα σχήμα που θα εφαρμόσει μία δυσάρεστη οπωσδήποτε συμφωνία.

Μουρμούρα βουλευτών και το ομαδικό παιχνίδι Μεϊμαράκη

Ήδη η ψήφιση των μέτρων προκαλεί άλλωστε μουρμούρα στη Ν.Δ, παρά τη συμπαγή στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην ψηφοφορία. Χαρακτηριστικό της δυσθυμίας ήταν πως στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ακούστηκαν ατάκες όπως αυτή της Άννας Καραμανλή που είπε:

“Θα ψηφίσω ναι, αλλά δεν είμαι δεδομένη, δεν μου αρέσει να είμαι και δαρμένη και κερατωμένη” για να της απαντήσει ο κ.Μεϊμαράκης με το χαρακτηριστικό του στυλ: “’Ασε Άννα τα συνδικαλιστικά, εδώ μέσα μεταξύ μας είμαστε”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ πάντως διοικεί με έμφαση στο διάλογο με τους βουλευτές, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά την ανυπαρξία διαδικασιών των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα συγκαλεί σε σύσκεψη τους βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές εν όψει της ψήφισης των φορολογικών μέτρων για τους αγρότες την επόμενη εβδομάδα. Στη σύσκεψη θα αναζητηθούν ισοδύναμα που μπορεί να προτείνει η Ν.Δ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τόσο οι αγρότες.

Υποσχέθηκε επίσης ότι θα αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε οι βουλευτές εκτός από καθήκοντα να έχουν και δικαιώματα. Σχετικό πλαίσιο θα ετοιμάσουν ο νυν γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης και οι προκάτοχοι του και προτάσεις θα μπορούν να υποβάλουν όλοι οι βουλευτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα