Αποδομεί την επιχειρηματολογία του Μητσοτάκη περί εξόδου από την πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ

Αποδομεί την επιχειρηματολογία του Μητσοτάκη περί εξόδου από την πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ
Βιαστικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλήσει για επιτυχημένη έξοδο από την πανδημία φαίνεται να πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Τι δηλώνουν τα στελέχη του κόμματος για το πράσινο πιστοποιητικό, τους εμβολιασμούς και το άνοιγμα του τουρισμού

To success story της κυβέρνησης της επιτυχημένης εξόδου από την πανδημία, το άμεμπτο πρόγραμμα εμβολιασμών και την θέσπιση του πράσινου πιστοποιητικού αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Απόδομώντας το κυβερνητικό αφήγημα που εκφράστηκε με την χθεσινή θριαμβολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή.

Δεν έλειψαν και τα σχόλια που ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να πραγματοποιήσει χθες μία κοινοβουλευτική εμφάνιση, την ίδια στιγμή που αρνείται να προσέλθει στις δύο ερωτήσεις που έχει καταθέσει στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας: Η πρώτη αφορά το θέμα της μείωσης των εισακτέων στα ΑΕΙ και η δεύτερη τα συνεχώς αυξανόμενα τραπεζικά δάνεια της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το πράσινο πιστoποιητικό στον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τόσο τον .τύπο όσο και την ουσία της υπόθεσης. Τονίζουν ότι δεν πρόκειται για μία ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ. Παράλληλα όμως τονίζουν ότι το πράσινο πιστοπποιητικό (την θεσπιση του οποίου ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή) δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ και την ύπαρξη ενός οργανωμένου και σοβαρού σχεδίου για τις υγειονομικές υποδομές και τον τουρισμό. Μάλιστα για το ζήτημα αυτό σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στην Βουλή.

Στα μοριακά τέστ πρέπει να βασιστεί το άνοιγμα του τουρισμού δηλώνει ο Ανδρέας Ξανθός Eurokinissi

Όπως ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός «το πιστοποιητικό Covid δεν αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, όπως ισχυρίζονται με «αειφόρο κυβερνητική έπαρση» οι βουλευτές της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ένα εμβολιαστικό πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις, το οποίο επειδή ακριβώς ήταν υγειονομικά επισφαλές, η ΕΕ το απέρριψε».

Ο Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε πως « Το ευρωπαϊκό ψηφιοποιημένο πιστοποιητικό covid το οποίο αποφασίστηκε τελικά, και με το οποίο συμφωνούμε, περιλαμβάνει 3 πληροφορίες πλήρη εμβολιασμό, αρνητικό μοριακό τεστ και πιστοποίηση νόσησης με έλεγχο αντισωμάτων. Ακόμα όμως και αυτό το χρήσιμο «εργαλείο» που αποτυπώνει το προφίλ κάθε Ευρωπαίου πολίτη σε σχέση με την covid-19, δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολισμοί και αν δεν διασφαλιστεί η ενιαία χρήση του από όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στα μοριακά τέστ τονίζοντας πως «εμείς θεωρούμε ότι το κρίσιμο στοιχείο για τον έλεγχο των ταξιδιωτών πρέπει να είναι το αρνητικό PCR τεστ. Μόνο έτσι θα περιορίσουμε το υγειονομικό ρίσκο, θα ενισχύσουμε τα standards ασφαλείας και θα προστατέψουμε την πολύτιμη τουριστική μας οικονομία. Και όχι φυσικά με τα μη αξιόπιστα και μη δοκιμασμένα self-tests». Επίσης σημείωσε πως «για να έχουμε βιώσιμη πορεία του τουρισμού , απαιτείται μεγάλη επένδυση στις δομές του ΕΣΥ και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των τουριστικών προορισμών».

Στο τι πραγματικά πρότεινε στην Ε. Ε ο Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε η Νατάσσα Γκαρά. Eurokinissi

Τι συνέβη με το πράσινο πιστοποιητικό

Αναλυτική για το τι συνέβη σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξε στην τοποθέτησή της χθες στην Βουλή η Νατάσα Γκαρά αρμόδια για ζητήματα μέσων ενημέρωσης. Όπως θύμισε «ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στα ευρωπαϊκά όργανα, ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αμέσως μετά τη διατύπωση της πρότασης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει πως υπάρχει δυσκολία να ληφθεί μία τέτοια απόφαση, λόγω των προνομίων που θα συνόδευαν ένα τέτοιο έγγραφο. Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είπε πως η βιαστική υιοθέτηση ενός τέτοιου πιστοποιητικού εμβολιασμού θα έφερνε μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη. Είχε προηγηθεί η πρώτη και ηχηρή απόρριψη της πρότασης Μητσοτάκη από τον πρόεδρο της Ρουμανίας. Τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις τις προέβαλε ο Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος φοβόταν πως τα διαβατήρια θα εκλαμβάνονταν ως έμμεση προσπάθεια να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».

Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και ραντεβού σημείωσε ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης Eurokinissi

Προβλήματα με τα εμβόλια

Το αφήγημα της επιτυχημένης επιχείρησης «Ελευθερία» αμφισβήτησε ο Μάριος Κάτσης που μίλησε μετά την χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Επικαλέστηκε δηλώσεις του υπεύθυνου για ζητήματα εμβολιασμού Μάριου Θεμιστοκλέος επισήμανε ότι ούτε αρκετά εμβόλια υπάρχουν, ούτε διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό» αναρωτώμενος αν «ο κ. Πέτσας δεν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν έλεγε για 2εκ εμβολιασμούς το μήνα;». Υπό αυτό το πρίσμα άσκησε κριτική στην δήλωση του Κ.Μητσοτάκη συμφωνα μ ετην οποία «κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει στους επιχειρηματίες της εστίασης να δέχονται μόνο εμβολιασμένους» τονίζοντας πως «η κυβέρνηση κάνει διάκριση στους πολίτες σε σαν να είναι ατομική η ευθύνη η μη πρόσβαση στους εμβολιασμούς».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα