Μητσοτάκης: “Ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους”

Μητσοτάκης: “Ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Από τη Βουλή ο πρωθυπουργός άφησε εκ νέου ανοιχτό για υποχρεωτικό εμβολιασμό και έδωσε τελευταία ευκαιρία στην πειθώ. Εκτίμησε ότι το φθινόπωρο οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα ζητούν από τους πελάτες πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δη νωρίτερα από το Σεπτέμβριο, άφησε ανοιχτό και από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το “πράσινο πιστοποιητικό”.

Διαμήνυσε ότι εάν χρειαστεί θα προτάξει τη δημόσια υγεία και θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, αλλά κάλεσε την κοινωνία να επιλέξει το σωστό και όλους τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ειδικότερα ότι πολύ σύντομα μετά από αίτημα του θα γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Βιοηθικής και τόνισε ότι: “Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία”.

Επανέλαβε επίσης ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους, υπογραμμίζοντας ότι δεν του αρέσει ο όρος “προνόμια” ή ελευθερίες. Σχολίασε μάλιστα ότι ούτως ή άλλως “ουδείς από το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πάντως ότι: “Προτιμώ το σωστό να επιλέγεται από την κοινωνία παρά να επιβάλλεται σε αυτή”, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν. Έδωσε έτσι μία… τελευταία ευκαιρία στην πειθώ, πριν οδηγηθεί η πολιτεία στην υποχρεωτικότητα.

Επισήμανε άλλωστε ότι μόνο 5 από τους 392 πολίτες που είναι διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή, είχαν εμβολιαστεί, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει.

Ενώ υπενθύμισε ότι η αείμνηστη μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη είχε προσβληθεί από πολυομελίτιδα πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο, με αποτέλεσμα να έχει κινητικά προβλήματα και τόνισε: “Η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ου αιώνα ήταν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Ας αφήσουμε τώρα τα ‘μα, μου, σου, του’, τις υποσημειώσεις, τους αστερίσκους στην άκρη. Αποτελεί ένα θαύμα της επιστήμης ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.”

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για “υγειονομικό σαμποτάζ” πότε με απειλή διαδηλώσεων και πότε με την υποτίμηση του εμβολίου, αλλά και με διασπορά φημών για υποτίθεται κρυμμένες θεραπείες που η πολιτεία δεν παρέχει στους πολίτες.

“Η αντιπολίτευση στον κορονοϊό είναι αντιπολίτευση στη χώρα. Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει αντίδοτο της ανοησίας. Η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι μία νίκη συλλογική και η γρήγορη ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό είναι μία επιταγή εθνική”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και χαιρέτισε την ψήφιση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού ως μία εθνική ψήφο στις δυνατότητες της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα