Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τη μη περικοπή των συντάξεων

Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τη μη περικοπή των συντάξεων
ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ. ΤΕΤΑΡΤΗ 29/08/2018 (Eurokinissi / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Επίσημη πρώτη της νέας κυβέρνησης στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού. Το Μαξίμου προετοιμάζει ήδη την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ με αιχμή τις συντάξεις.

Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων που δυνητικά τίθεται σε ισχύ από την πρώτη του επόμενου έτους και όλα δείχνουν ότι σχετική απόφαση θα επιδιώξει να λάβει ακολούθως και για την ακύρωση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου που θα εφαρμοστεί από το 2020.

Εκείνο που προέχει όμως για το Μαξίμου είναι στην παρούσα φάση να προετοιμάσει το έδαφος για το μέτρο με τις συντάξεις στις διαβουλεύσεις της με τους ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα συναντήσει αντιδράσεις- ήδη το ΔΝΤ με διαρροές έδειξε τα δόντια του- όμως προεργασία έχει γίνει κάτι που αποτυπώνεται και στις (μη) αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όπως για παράδειγμα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Οι συζητήσεις με την Κομισιόν σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προχωρήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό, όμως το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι χρειάζεται λίγο ακόμη χρόνο ώστε να κάνει τα επιχειρήματά του πιο ουσιαστικά. Σ’ αυτό πιστεύουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες πως η Ελλάδα θα βοηθηθεί από τα αποτελέσματα της επικείμενης έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο. Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 έχουν ήδη επιτευχθεί κι αυτό ενισχύει την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς.

Η κυβέρνηση χωρίς να προβαίνει σε επίσημες δηλώσεις υπονοεί σε όλους τους τόνους πια ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων δεν θα εφαρμοστεί. Μάλιστα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς προμηνύει “έκπληξη που θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου” επιβεβαιώνοντας ότι αυτός είναι και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, Το είπε με σαφέστατο τρόπο άλλωστε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας ότι η περικοπή των συντάξεων δεν θα υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2019.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο News 24/7 ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στη Βουλή θα καθρεφτίζεται η απόφαση για μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Θα είναι και η επιβεβαίωση όσων αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ κατά τα εγκαίνιά της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Έως τότε το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να πάρει το πράσινο φως για την απόσυρση του πολυσυζητημένου μέτρου. Αυτό θα γίνει και στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 7 Σεπτεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για μη εφαρμογή του μέτρου.

Άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει αναστολή στις περικοπές των συντάξεων, αλλά ακύρωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα