Αποφασιστικά βήματα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση

Αποφασιστικά βήματα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση
Προκόπης Παυλόπουλος Eurokinissi

Σε τι θέσεις καταλήγουν οι δεκατρείς Πρόεδροι της Δημοκρατίας που βρίσκονται από το βράδυ την Πέμπτη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Προκόπη Παυλόπουλου. Πού θα τους δεξιωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη «Διακήρυξη των Αθηνών» ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξει η Σύνοδος των μη Εκτελεστικών Προέδρων Δημοκρατίας κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή.

Έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη να γίνουν, το ταχύτερο δυνατό, αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, με απώτερο στόχο την δημιουργία μας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη επίσης έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε καθένας από τους θεσμούς αυτούς να συμβάλλει, κατά την αρμοδιότητά του, στην αντίστοιχη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και, ειδικότερα, της Ευρωζώνης.

Το έδαφος προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας τέτοιας Διακήρυξης έχει ήδη καλλιεργηθεί, και πάλι με πρωτοβουλία των Προέδρων της Δημοκρατίας Ελλάδας, Γερμανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, προ των Ευρωεκλογών. Και τούτο διότι στις 9 Μαΐου 2019, επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης, όλοι οι Πρόεδροι Δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εκτελεστικοί και μη Εκτελεστικοί, απηύθυναν έκκληση προς τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα κρίσιμα διακυβεύματα των Ευρωεκλογών, κυρίως ως προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την καταπολέμηση των μορφωμάτων λαϊκισμού, τα οποία αναφύονται στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται ευθέως το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν 13 από τους 15 μη Εκτελεστικοί Πρόεδροι και συγκεκριμένα από Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Λεττονία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία. Θα απουσιάζουν, για έκτακτους λόγους, Αυστρία και Φινλανδία.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει αύριο επίσημο δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων, με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το βράδυ της Πέμπτης επρόκειτο να δεξιωθεί όσους από τους Προέδρους φτάσουν στην Αθήνα από την προηγούμενη ημέρα στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα