Απόστολος Τζιτζικώστας: Τι υποστηρίζει η Τουρκία για το επεισόδιο στη Σμύρνη

Απόστολος Τζιτζικώστας: Τι υποστηρίζει η Τουρκία για το επεισόδιο στη Σμύρνη
O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας Eurokinissi

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στη Σμύρνη, κατά το οποίο απαγόρευσαν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας την είσοδο στη χώρα.

Σε “τεχνικό πρόβλημα” αποδίδει η Τουρκία την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη και την κράτησή του, διάρκειας έξι ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης το πρωί με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης-Μεσογείου (ARLEM), ωστόσο βρέθηκε κρατούμενος χωρίς καμία αιτία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιβεβαίωσε την απαγόρευση εισόδου που επιβλήθηκε στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς προέκυψε ζήτημα με το επίθετό του, ενώ αποδίδει την απόφαση επιστροφής του στην Ελλάδα στον ίδιο.

“Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο που του έχει επιβληθεί περιορισμός εισόδου.

Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του”, αναφέρει το σχετικό άρθρο, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε να περιμένει και αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο περιφερειάρχης μέσω ανάρτησής του, υποστηρίζοντας ότι “η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία”, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Θεοδωρικάκος: “Η προκλητικότητα του καθεστώτος της Τουρκίας ξεπερνάει κάθε όριο”

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός καταδικάζει το περιστατικό, τονίζοντας ότι “η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο”.

ΥΠΕΞ: “Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις”

Ανακοίνωση για το θέμα του κ. Τζιτζικώστα, εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου (05/11) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να δοθούν άμεσα εξηγήσεις από την Τουρκία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών“.

Κυβερνητικές πηγές: “Δεν του εξήγησαν τους λόγους”

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πηγε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μονο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για το θέμα.

Όταν έφθασε του είπαν οτι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικωστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα