Ασέβεια Πολάκη: Ο τελικός αριθμός θυμάτων "θολώνει" την εικόνα

Παύλος Πολάκης
Παύλος Πολάκης EUROKINISSI

Σώθηκαν πολλοί σε μια γιγαντιαία επιχείρηση, αλλά μπορεί να έγιναν και λάθη, λέει σε συνέντευξή του ο Παύλος Πολάκης. Το "θολώνει" που έγινε "μαυρίζει" και τα δύο κείμενα του ΑΠΕ.

«Αποτελεσματικά λειτούργησε το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων "θολώνει" την εικόνα», τονίζει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εξηγώντας ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, εκκενώθηκε συνολικός πληθυσμός 13.500 ανθρώπων από την περιοχή και μεταξύ αυτών απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον κίνδυνο 1.200 παιδιά από κατασκηνώσεις και 1.000 περίπου άτομα εγκλωβισμένα σε παραλίες.

Ωστόσο, ο Π. Πολάκης παραδέχεται ότι «λάθη και αστοχίες μπορεί να έγιναν μέσα στο ξεδίπλωμα της γιγαντιαίας αυτής επιχείρησης έκτακτης ανάγκης, αλλά ακόμα κι αυτά θα αξιολογηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες (όπου υπάρχουν) αμέσως μετά το πέρας της γενικής κατάστασης συναγερμού», η οποία συνεχίζεται.

Ερωτώμενος για την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία υποστηρίζει ότι οι πρώτοι νεκροί από την πυρκαγιά είχαν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο πριν την ενημέρωση του Συντονιστικού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξηγεί πως «μετά την επίσημη διαπίστωση για νεκρό σε κάποιο νοσοκομείο, η διαδικασία ενημέρωσης από τον γιατρό υπηρεσίας στον διευθυντή του και από εκεί στη διοίκηση του νοσοκομείου και από τη διοίκηση στην αντίστοιχη ΥΠΕ και τέλος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ δεν νομιμοποιείται να υποστηρίζει όλα αυτά τα ανυπόστατα, κυρίως γιατί λογοδοτεί σε κομματικά γραφεία και όχι στον ελληνικό λαό, αναφέρει ο κ. Πολάκης και διερωτάται αν η αυτονόητη «ενεργοποίηση του μηχανισμού Διαχείρισης Μαζικών Απωλειών Ζωής για προετοιμασία υποδομών και χώρων για τα νεκρά θύματα της πυρκαγιάς -παρά την τραγικότητα της- συνιστά πρόβλημα άξιο να καταγγελθεί».

«Την ώρα δε που δοκιμάζονταν σκληρά τα αντανακλαστικά του συστήματος Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, αντί να βοηθήσει δια του θεσμικού του ρόλου, "έφερνε βόλτες" έξω από το Σιμανόγλειο για να καταγράφει τις ώρες διακομιδών τραυματιών για να ΄χει να λέει την επομένη μέρα. Ο ανθρώπινος πόνος και ο θάνατος δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί μέσο πολιτικής επίπλευσης ακόμα και για πολιτικούς "φελλούς"», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και παραθέτει στοιχεία για τη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών το κρίσιμο βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με αυτά, στα Κέντρα Υγείας της Ραφήνας, Σπάτων και Νέας Μάκρης, εργαζόταν πριν την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς συνολικά 183 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 86 ήταν γιατροί. Τα 10 από τα πιο σοβαρά περιστατικά τέθηκαν απρόσκοπτα σε νοσηλεία σε κρεβάτια εντατικής (ΜΕΘ) από το πρώτο βράδυ. «Όλοι αντιμετωπίστηκαν με υποδειγματικό θα έλεγα τρόπο. Μέσα από τη διαδικασία αυτή σώθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές ή αποσοβήθηκαν μόνιμες βλάβες» επισημαίνει ο αν. υπουργός Υγείας.

Τέλος, ο Παύλος Πολάκης, εξηγεί ότι οι δομές παραμένουν σε διαρκή ετοιμότητα στην περιοχή και ήδη «οι πληγέντες από τις πυρκαγιές που δέχτηκαν βοήθεια στο σπίτι τους, μιας και παραμένει ακόμα δύσκολο να μετακινούνται, μέχρι και την 31-7-2018 ανέρχονται συνολικά σε 267 άτομα»

Για τις δηλώσεις Πολάκη εξέδωσε ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει πως δεν νοείται άνθρωπος να προσβάλει νεκρούς.

O εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, με δηλώσεις του έκανε λόγο για "απαράδεκτη επικοινωνιακή παρωδία της κυβέρνησης" και για ντροπιαστική συνέντευξη του κ. Πολάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "δεν μπορεί να στέκεται ως υπουργός Υγείας και πως "αυτά είναι αντιλήψεις μιας πολύ σκληρής προπαγάνδας ενός ανθρώπου που δεν θα έπρεπε να είναι μέλος οποιασδήποτε κυβέρνησης".

Το "θολώνει" έγινε "μαυρίζει"

Δεύτερος κύκλος αντιδράσεων προκλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, από το γεγονός ότι στην εξωτερική σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η οποία είναι προσβάσιμη χωρίς την απαίτηση συνδρομής, εμφανίζονται πλέον δύο κείμενα με την συνέντευξη του κ. Πολάκη. Στο πρώτο, το σύνολο του κειμένου παραμένει όπως δημοσιεύθηκε το πρωί, ενώ στο δεύτερο, η επίμαχη λέξη "θολώνει" έχει αντικατασταθεί από τη λέξη "μαυρίζει".

Με ανάρτησή του στο Facebook ο αναπλήρωτής υπουργός Υγείας, απάντησε στις σε βάρος του κατηγορίες για την δήλωσή του.

Ο κ. Πολάκης κάνει λόγο για "λυσσώδη λαχτάρα" ΜΜΕ της διαπλοκής να ρίξουν την κυβέρνηση, για "δημοσιογραφική τυμβωρυχία", ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι η ψυχή του μαύρισε από την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών.

Πηγή: 

ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΝΔ: Ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να είχε αποπεμφθεί χθες

Απάντηση Πολάκη: "Ακούστε το καλά ρετάλια της δημοσιογραφίας, η ψυχή μου μαύρισε"

ADVERTISING

SHARE: