Ασκήσεις ισορροπίας για τη συμφωνία των Πρεσπών μέσω Νέας Υόρκης

Ασκήσεις ισορροπίας για τη συμφωνία των Πρεσπών μέσω Νέας Υόρκης

Εφόσον κλειδώσει η συνάντηση Μητσοτάκη- Ζάεφ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θα είναι ένα πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τα όρια της πολεμικής που είχε ασκήσει ως αντιπολίτευση

Στροφή στο ρεαλισμό για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά διατηρώντας τα προσχήματα, επιχειρεί η κυβέρνηση: Επιμένει στη γραμμή περί επιζήμιας συμφωνίας, αλλά δείχνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα την τηρήσει και χαμηλώνει τους τόνους, αποφεύγοντας βεβαίως και να την υπερασπιστεί.

Αυτές οι ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας (και των συμμάχων και εταίρων που χειροκρότησαν τη συμφωνία) και του ακροατηρίου της “πατριωτικής δεξιάς” (και των σαμαρικών), είναι βεβαίως λεπτές, αλλά επιβεβλημένες εκ των πραγμάτων.

Και στο πλαίσιο αυτό θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εφόσον τελικά κλειδώσει, το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Ζάεφ ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έσπευσε να συγχαρεί τον κ.Μητσοτάκη μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επιθυμεί να δείξει στο εσωτερικό της ακροατήριο πως συνομιλεί και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Και η ελληνική κυβέρνηση όμως από την πλευρά της δεν μπορεί να αγνοήσει μία συμφωνία που αποτελεί δέσμευση της χώρας. Εξάλλου όπως έχει υπονοήσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας ο αναθεωρητισμός διεθνών συνθηκών θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος για την Ελλάδα, η οποία έχει ένα βασικό “όπλο” έναντι της Τουρκίας, την τήρηση των συνθηκών και τη διεθνή νομιμότητα.

Ο κ.Δένδιας όπως η κ.Μπακογιάννη, η οποία χθες στη Βουλή υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών εφόσον ψηφίστηκε και πως αυτό έλεγε ο κ.Μητσοτάκης προεκλογικά, εκπροσωπούν το στρατόπεδο του “ρεαλισμού” στη ΝΔ. Υπάρχουν όμως και φωνές στο κυβερνών κόμμα που μιλούν ακόμη και για αλλαγές στη συμφωνία, αν και άπαντες αναγνωρίζουν ότι η ακύρωση της είναι αδύνατη. Ο χειρισμός του ζητήματος σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα κρας τεστ για την κυβέρνηση, αν και από το μικρό σχετικά εύρος των αντιδράσεων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φάνηκε πως τουλάχιστον αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι διαχειρίσιμο.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα