Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ τουρισμού και κορονοϊού: Μέτρα – βεντάλια και “πλοία καραντίνας” 

Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ τουρισμού και κορονοϊού: Μέτρα – βεντάλια και “πλοία καραντίνας” 
Τουρίστριες με μάσκες περπατούν στη Μύκονο EUROKINISSI

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση ώστε να παραμείνει ανοιχτός ο τουρισμός παρότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών. Αναπροσαρμογή στα πρωτόκολλα καραντίνας στα νησιά.

Και αυτό το καλοκαίρι εξελίσσεται σε μία, ακόμη πιο δύσκολη από πέρυσι, άσκηση ισορροπίας μεταξύ τουρισμού και κορονοϊού για την κυβέρνηση.

Ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να άρει από Δευτέρα το μίνι- lockdown στη Μύκονο, το οποίο προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο και τους τοπικούς φορείς του νησιού, με το επιχείρημα ότι διαφαίνεται τάση σταθεροποίησης.

Αλλά και με το ανομολόγητο σκεπτικό ότι στο εξής οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης τόσο στο “νησί των ανέμων” όσο και στους υπόλοιπους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς έχουν μάθει το μάθημα τους και θα τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.

Εάν αυτό δεν ισχύει, την τύχη της Μυκόνου θα έχουν και άλλα νησιά των Κυκλάδων στα γραφικά σοκάκια των οποίων κάνει βόλτες η μετάλλαξη Δέλτα, όπως η Πάρος, η Ιος και η Σαντορίνη, αλλά και τουριστικοί προορισμοί στην Κρήτη.

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ, στην καρδιά του καλοκαιριού, καλείται να διορθώσει λάθη και να καλύψει κενά στον περίφημο σχεδιασμό της για τον τουρισμό στα χρόνια του κορονοϊού, με το υπουργείο Υγείας να μην είναι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις επιδόσεις του υπουργείου Τουρισμού.

Τα πρωτόκολλα καραντίνας στα νησιά επαναξιολογούνται μετά τα περιστατικά με 18χρονο Ιταλό τουρίστα στη Μύκονο, μία παρέα 18χρονων στην Πάρο και μία οικογένεια Ελλήνων στην Αλόννησο. Κενά έχουν διαπιστωθεί όσον αφορά στη μεταφορά κρουσμάτων και επαφών τους από τα μικρότερα νησιά στα μεγαλύτερα. Ξενοδοχεία καραντίνας στα μικρότερα νησιά δεν έχουν προβλεφθεί, με το σκεπτικό ότι τα κρούσματα θα μεταφέρονταν στα μεγαλύτερα νησιά. Ο ΕΟΔΥ όμως δεν επιτρέπει (ευλόγως) μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής, αλλά δεν υπήρχε πρόβλεψη για μίσθωση σκάφους ή συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Σημειωτέον δε ότι δεν υπήρξε προθυμία από τους ξενοδόχους εφέτος να διαθέσουν ξενοδοχεία για καραντίνα, αλλά και η κυβέρνηση δεν προτεραιοποίησε αυτό το ζήτημα προτού ανοίξει ο τουρισμός.

Στους μικρότερους τουριστικούς προορισμούς καλούνται οι ξενοδόχοι να βοηθήσουν έστω και τώρα, όμως για τα νησιά των Κυκλάδων εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν “πλοία καραντίνας” στα οποία θα παραμένουν όσοι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Ο Αύγουστος σε κάθε περίπτωση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και για την πορεία του τουρισμού αλλά και για την πορεία της πανδημίας, καθώς ορισμένοι λοιμωξιολόγοι κάνουν πολύ αρνητικές προβλέψεις για εκτίναξη των κρουσμάτων το Δεκαπενταύγουστο. Η κυβέρνηση όμως δεν μπορεί πλέον να κλείσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας, εξ ου και αναζητεί “σωσίβια”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα