Αταλάντευτα υπέρ των εμβολιασμών ο Τσίπρας – Έλαβε το μήνυμα ο Πολάκης;

Αταλάντευτα υπέρ των εμβολιασμών ο Τσίπρας – Έλαβε το μήνυμα ο Πολάκης;
Αλέξης Τσίπρας και Παύλος Πολάκης στη Βουλή Eurokinissi

Επικοινωνιακή καμπάνια υπέρ των εμβολίων αποφάσισε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπονομεύει τη εμβολιαστική προσπάθεια – τονίζεται – η διχαστική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πάνω του» παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση του εμβολιασμού των πολιτών, εκτιμώντας ότι οι διχαστικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπονομεύουν τον στόχο της επίτευξης υψηλών ποσοστών εμβολιασμένων. Μάλιστα σε σημερινή απόφασή του το Πολιτικό Κέντρο του του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα που μεταξύ άλλων προβλέπει την διοργάνωση επικοινωνιακής καμπάνιας. Η απόφαση αυτή δίνει ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, με αποδέκτη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του κόμματος Παύλο Πολάκη που έχει εκφράσει αιρετικές απόψεις για το ζήτημα, αν και δεν αρνείται την αναγκαιότητα των εμβολίων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον εμβολιασμό «θα οργανώσουμε μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια το επόμενο διάστημα. Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να πείσει, δε μπορεί να σώσει παρά μόνο να διχάσει τη κοινωνία, θα το επιχειρήσουμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις». Στην ίδια απόφαση σημειώνεται πως «υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τη δικής τους τη ζωή αλλά και ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».

Υπονομευτικές οι πρακτικές αυταρχισμού

Τονίζεται όμως παράλληλα ότι «διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού που θα φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα».  Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι στον μαζικό εμβολισμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις. Όχι στον υποχρεωτικό εμβολισμό στο γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα». Παντως στην ίδια απόφαση τονίζεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ότι «εξαίρεση αποτελούν οι κατηγορίες εργαζομένων και λειτουργών στο χώρο της υγεία και της πρόνοιας. Όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς, ηλικιωμένους κλπ) οφείλουν να είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό βέβαιοι ότι δε θα τους μεταφέρουν τον ιό». Σε αντίθεση με την κυβερνητική τακτική επισημαίνεται ότι «σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων να εμβολιαστούν.Σε δεύτερη φάση θα πρέπει όσοι το αρνούνται να έχουν ως συνέπεια τη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Όχι όμως την αναστολή εργασίας, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή την ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση». Όπως επισημαίνεται «αυτή η επιλογή όχι μόνο δε θα βοηθήσει στην καμπάνια του εμβολισμού αλλά θα δημιουργήσει πολύ σύντομα μια εκρηκτική και διχαστική κοινωνική σύγκρουση».

Οριοθέτηση για τον Παύλο Πολάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου παραβρέθηκε και ο Παύλος Πολάκης. Όπως είθισται στις συνεδριάσεις του οργάνου παραβρίσκονται εκτός από τα μέλη του και όσοι είναι αρμόδιοι τομεάρχες ή έχουν θητεύσει σε κυβερνητικές θέσεις σχετικές με το θέμα που συζητείται. Έτσι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας όχι απλά παραβρέθηκε στην συνεδρίαση αλλά παράθεσε και τις απόψεις του για τα ζητήματα της πανδημίας.

Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται να αναφέρθηκε στις θέσεις που κατά καιρούς δημοσιοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, τονίζοντας την σημασία που δίνει στην χρήση φαρμάκων όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα. Παράλληλα φέρεται να ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν τάσσεται κατά των εμβολιασμών. Στην συζήτηση που ακολούθησε πάντως φέρεται να έγινε σαφές προς τον πρώην αναπληρωτή υπουργό η αναγκαιότητα οι όποιες προσωπικές εκτιμήσεις για το ζήτημα είναι θεμιτό να εκφράζονται αρκεί να οριοθετούνται σαφώς έναντι της ξεκάθαρης, δημόσιας και κατηγορηματικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εμβολιασμών.

Ουσιαστικά η συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στην συνεδρίαση του οργάνου φαίνεται πως αποτέλεσε ένα είδος πολιτικής συνεννόησης και επικοινωνιακού «μαζέματος» του εν λόγω στελέχους. Αποκλειστικά πάντως με πολιτικούς και όχι με οργανωτικούς όρους.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Στην απόφαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι όμως και το μόνο μέτρο. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως σήμερα «απαιτούνται μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης της δημόσια υγείας. Ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά ανοίγει εν μέσω πανδημίας και τη συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση υπηρεσιών του ΕΣΥ. Απαιτείται σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και μελέτες, ιχνηλάτηση και μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Μέτρα για τους χώρους εργασίας τα μέσα μεταφοράς και τις σχολικές αίθουσες, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει ακόμα και σήμερα να μην ασχολείται.Και φυσικά απαιτείται η ενίσχυση στο πεδίο της μάχης των ΜΕΘ με όσα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και να σώσουν ζωές».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πρακτική ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κυβέρνηση επέλεξε τον φαινομενικά εύκολο δρόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας επενδύοντας τα πάντα μόνο στον εμβολιασμό, πιστεύοντας ότι θα οδηγήσει γρήγορα στο οριστικό τέλος της πανδημίας και ότι έτσι θα κάλυπτε την επιλογή της να μη στηρίξει το ΕΣΥ. Ενώ ταυτόχρονα επένδυσε σε ένα ψευδές successstory και καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού, πανηγυρίζοντας με δημιουργική λογιστική για τα ποσοστά εμβολιασμού».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα