Η Αθήνα ζητά από την Άγκυρα αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η Αθήνα ζητά από την Άγκυρα αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
MOTIONTEAM

Σκληρή απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Την καλεί να αναγνωρίσει τα γεγονότα ως έχουν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας που ούτε λίγο ούτε πολύ όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά ζητά και αποζημίωση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

ADVERTISING

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον.

Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω.»

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση με αφορμή δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για την 19η Μαΐου (η οποία έχει αναγνωριστεί από την Αθήνα ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων»), στην οποία έκανε λόγο για διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων για πολιτικά κίνητρα, ενώ επεσήμανε και την υποχρέωση της Αθήνας «να καταβάλλει αποζημιώσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης».

«Η 19η Μαΐου του 1919 σηματοδοτεί την έναρξη του εθνικού αγώνα για την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και γιορτάζεται με υπερηφάνεια στην Τουρκία και το εξωτερικό» σημειώνει, μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Οι δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» προσθέτει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μάλιστα, κάνει λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» και ότι «η ευθύνη για τις ακρότητες που διαπράχθηκαν, βαραίνει τον ελληνικό στρατό, ο οποίος παραβίασε τους κανόνες του πολέμου, εισβάλλοντας στην Ανατολία». «Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί που στοχεύουν την ιστορία, δεν έχουν καμία λογική, καμία συνοχή. Αυτή η ρητορική είναι ασύμβατη με την επιδίωξη ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων» συμπληρώνει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε η Βουλή - Παραμένει η εκκρεμότητα της αναγνώρισης

Συγκίνηση: Με Πόντιους Εύζωνες η αλλαγή Προεδρικής Φρουράς

100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

SHARE:

24Media Network