Αβραμόπουλος: Μειώθηκαν 81% οι προσφυγικές ροές σε σχέση με πέρυσι

Αβραμόπουλος: Μειώθηκαν 81% οι προσφυγικές ροές σε σχέση με πέρυσι

Η νόμιμη μετανάστευση παραμένει προτεραιότητά μας, δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στο θέμα της μετανάστευσης και την εντατικοποίηση των προσπαθειών στον τομέα της επανεγκατάστασης επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε πως στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου οι ροές μειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο κατά 81%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, όμως, όπως είπε, πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Καταρχάς, πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες και κυρίως τις Αφρικανικές και να στηρίξουμε τη Λιβύη, χωρίς όμως να παραμελούμε τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Οι αριθμοί των αφίξεων έχουν μειωθεί και αυτό χάρη, κυρίως, στην διαρκή εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε προσθέτοντας πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στον τομέα της επανεγκατάστασης και να συνεχισθεί η επανεγκατάσταση ιδιαίτερα όσων χρήζουν προστασίας.

«Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερες θέσεις μετεγκατάστασης, και ο αριθμός που έχουμε προτείνει είναι περίπου 40.000. Πρέπει όμως να επιταχύνουμε και τις επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, και να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για όσους επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη. Η νόμιμη μετανάστευση παραμένει προτεραιότητά μας. Μέσω της νόμιμης μετανάστευσης μπορούμε να σταματήσουμε το τραγικό φαινόμενο της απώλειας ζωών στη θάλασσα» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργούσαμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης.

«Τώρα είναι η στιγμή να βγούμε από αυτή την κατάσταση και να εργασθούμε με πιο συστηματικό, καλύτερα συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο. Πιστεύω ότι θα διαχειριστούμε τη δραματική αυτή κατάσταση και θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο που έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Από την άλλη πλευρά, είχε έρθει η ώρα να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια κοινή πολιτική στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Τουρκού καταδεικνύουν ότι η απειλεί παραμένει. «Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να προασπίσουμε την ασφάλεια πρωτίστως για τους πολίτες μας, να εντείνουμε τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα, να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να προστατεύσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο τους δημόσιους χώρους και τις ζωές των πολιτών μας» είπε χαρακτηριστικά.

SHARE:

24Media Network